Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUz ovih pet savjeta krastavci će bolje rasti i napredovati

Uz ovih pet savjeta krastavci će bolje rasti i napredovati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako krastavcima prija toplota ljeta, kako sezona vrućina odmiče tako vaše biljke mogu početi da poprimaju izmučen i oronuo izgled. Razlog za loš rast krastavaca mogu biti previsoke ljetnje temperature, insekti, bolesti ili kombinacija ovih uzroka.

Krastavci zahtijevaju konstantno zalivanje, a sadno mjesto nađubreno kompostom i stajnjakom doprineće uspijhu u uzgoju ove kulture. U jednom periodu vegetacije krastavca zalivanje na dnevnom nivou biće neophodno, jer biljka koja mora da trpi sušu gotovo izvijesno neće biti zdrava.

Savjet 1 – Presađivanje krastavca tokom jula meseca

Presadite novu turu krastavaca sredinom jula mjeseca. Odaberite sorte koje najbrže dospijevaju i posadite ih u veće saksijice i držite napolju. Krajem jula zamijenite starije i izmučene krastavce sa mladim, dvonedeljnim sadnicama koje će plodonositi već krajem avgusta mjeseca.  Neuporedivo je lakše zamijeniti insektima napadnutu i zaraženu biljku nego pokušati spasiti već odraslu biljku.  Manja biljka može se lakše tretirati protiv štetočina i raznih bolesti jer manja lisna masa pojednostavljuje prskanje biljke.

Savjet 2 – Đubrenje krastavca prirodnim đubrivom

Korišćenje Epsom soli kao vid prihrane magnezijumom, tokom ljetnjih mjeseci pomoći će krastavcima da povrate zelenu boju listova i poguraće njihov rast.  Jedan tretman sredinom sezone vegetacije biće sasvim dovoljan, a bilo kakvo pretjerivanje u prihrani može se nepovoljno odraziti na biljku te tako smanjiti rast krastavaca. Ovaj period godine takođe je pravi trenutak za prihranu biljaka krastavca tečnim NPK đubrivima koja sadrže i neophodne mikro elemente. Ako uzgajate krastavce u kontejnerima, trebalo  bi da ih prihranjujete najmanje dva puta mjesečno u sezoni plodonošenja.

Savjet 3 – Zašto krastavci na rastu?

Prilikom uzgoja krastavaca može vam se dogoditi da imate previše cvjetova, a premalo plodova koji uz to dobijaju braon boju i venu nakon kratkotrajnog rasta. Razlog je nedovoljna oplodnja ženskih od strane muških cvjetova. Kako biste povećali produktivnost proizvodnje i rast krastavaca možete pokušati da ručno oprašujete krastavce, nakon što naučite razliku između ženskih i muških cvjetova. Naime, ženski cvjetovi u sebi nose male plodove krastavca koji neće dalje rasti ukoliko se ženski cvijet ne opraši.

Ručno oprašivanje paradajza: Da svaki cvijet postane plod!

Savjet 4 – Vertikalni uzgoj krastavaca je najproduktivniji

Krastavce obavezno uzgajajte vertikalno. Budući da zauzimaju dosta prostora u bašti, postavljanje mreža uz koje će se ove biljke uspinjati može uštedjeti prostor i olakšati borbu sa štetočinama i bolestima. Neuporedivo je lakše isprskati krastavce koji rastu vertikalno, jer su podjednako pristupačne obje strane lista, dok je i pronalaženje zrelih plodova takođe daleko jednostavnije. Takođe, mnoge druge biljke rašće u vašoj bašti na mjestu koje bi zauzeli krastavci kada bi rasli na zemlji.

Savjet 5 – Zaštita krastavca od bolesti i štetočina

Započnite prskanje dvije nedelje pre nego što se problemi u bašti pojave. Ukoliko ste u mogućnosti, koristite ulje nima, kao prirodni insekticid u kombinaciji sa sodom bikarbonom kao fungicidom. Kako biste znali kada da započnete prskanje, zabijeležite datum kada su se štetočine pojavile u bašti i potom sledeće godine, započnite tretman dvije nedelje pre označenog datuma. Kada god pripremite neku novu smješu za prskanje biljaka, obavezno je prethodno testirajte na svega nekoliko listova i sačekajte 48 sati da vidite kako će djelovati i da li će izazvati neka oštećenja.  Podrazumijeva se da tretman prskanja ne obavljate po suncu i pri visokim temperaturama jer će to dovesti do oštećenja lista, a biljka će klonuti.

Izvor: The Rusted Garden

PROČITAJTE:

Zbog čega se krastavci krive?

Zakidanje zaperaka u uzgoju krastavca na špaliru

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI