Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUz ovaj jednostavan metod vaše biljke će duže i raskošnije cvjetati

Uz ovaj jednostavan metod vaše biljke će duže i raskošnije cvjetati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina jednogodišnjih, kao i pojedine višegodišnje biljke, produžavaju cvjetanje tokom čitavog perioda vegetacije ukoliko im se redovno odstranjuju uveli cvjetovi.

Ova mjera se često zaboravlja, a važno je da se primjenjuje kako bi se, sa jedne strane održao izgled same biljke a sa druge, kako bi se poboljšala njena kondicija.

Zašto se ukljanjaju uveli cvjetovi

Ovaj postupak važan je kako bi se izgled bašte održao na željenom nivou tokom čitave sezone. Biljka gubi na svojoj atraktivnosti kako cvjetovi počinju da joj se suše, čime se narušava izgled same te biljke, ali i čitave bašte u cjelini.

Kako biljci počnu da opadaju latice istovremeno započinje proces stvaranja sjemena, te se sva energija biljke usmjerava na razvoj sjemena umjesto na rast cvjetova. Učestalo uklanjanje uvelih cvjetova, upravo može preokrenuti ove prirodne procese u biljci, te će ona biti prinuđena da dio energije nastavi da kanališe ka razvoju cvjetova, što će rezultirati zdravijim izgledom biljke i kontinuiranim cvjetanjem. Mnogim višegodišnjim biljkama ova mjera pospješuje sposobnost cvjetanja.

Pročitajte: Vratite sjaj listovima biljaka uz pomoć majoneza – Evo i kako

Iako velikom broju baštovana ovaj postupak može djelovati kao dosadan zadatak kojem se ne nazire kraj, efekat koji se njime postiže, a to je višestruko cvjetanje u bašti, može ovaj napor učiniti dovoljno vrijednim truda.

Neke od biljaka koje ovaj trud nagrađuju drugim cvjetanjem, koje po pravilu duže traje od prvog su: neven, kadifica, petunija, lijepa kata, devojačko srce, plamenac, žarvonjak, vučika, žalfija, salvija, veronika, hajdučka trava, ehinacea.

Pravilno odstranite uvele cvjetove

Ovaj postupak je veoma jednostavan budući da je potrebno samo zakinuti ili odsjeći peteljku uvelog cvijeta koja se nalazi iznad zdravog sloja listova. Postupak je potrebno ponoviti sa svim uvelim cvjetovima biljke.

Ponekad je lakše primjeniti postupak orezivanja i odstraniti nekoliko santimetara vrha biljke koliko je dovoljno da se uklone svi uveli cvjetovi. Tom prilikom bi trebalo provjeriti da se među uvelim cvjetovima ne krije i poneki novi pupoljak, te ukoliko je to slučaj, pupoljak bi trebalo zaobići tako što bi se izrezala peteljka iznad njega.

Ukoliko počnete da praktikujete ovu mjeru učestalo i što ranije tokom sezone, zadatak će postajati sve lakši.

Pročitajte: Savjeti uz koje će vaš oleander cvjetati kao na moru

Započinjanje ove prakse u proljeće, suočiće vas sa svega nekolicinom biljaka kojima su cvjetovi uveli i dati vam priliku da se naviknete. Ponavljanje procesa na svakih nekoliko dana pretvoriće ovaj baštovanski zadatak u svojevrsnu rutinu. Sa druge strane, ako se odlučite da sa ovom praksom započnete u ranu jesen, posao uklanjanja uvelih cvjetova vas lako može preplaviti i postati isuviše zahtjevan.

Ipak, za svakog baštovana, ne postoji ništa lepše od toga da gleda kako bašta buja i cvijeta, a sa praksom uklanjanja uvelih cvjetova tokom čitave sezone, priroda će vas nagraditi drugim talasom cvjetanja kako biste mogli da uživate u ljepoti boja, oblika i mirisa cvjetova još više, piše zena.blic.rs.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...