Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKad biste znali koliko su kupine zdrave, jeli biste ih svakog dana

Kad biste znali koliko su kupine zdrave, jeli biste ih svakog dana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Počela je sezona kupine, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za cjelokupno zdravlje. Izvanredna je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da spriječe pojavu maligniteta.

Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.

Pročitajte: Kupine pomažu kod alergija i dijabetesa

Plod kupine efikasan je u sprečavanju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog crijeva. Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može da poboljša memoriju, piše Telegraf

Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje crijeva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.

Pročitajte: Liker od kupina – Kako se priprema i koja su ljekovita svojstva?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI