Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUsvojen plan korišćenja 71 miliona KM za poljoprivredu

Usvojen plan korišćenja 71 miliona KM za poljoprivredu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Plan korišćenja 71.000.000 KM namijenjenih za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u ovoj godini.

U skladu sa Zakonom o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela, resorno ministarstvo sačinilo je prijedlog plana za tekuću godinu, te utvrdilo godišnji iznos, odnosno raspored sredstava po pojedinačnim namjenama, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

– Ukupna sredstva podsticaja raspoređena su na tri glavne pozicije – podrška tekućoj proizvodnji, podrška dugoročnim ulaganjima i sistemske mjere – navodi se u saopštenju.

Podrška tekućoj proizvodnji ima za cilj povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, a ukupan obim sredstava za ovu grupu mjera iznosi 55.085.000 KM.

Podrška dugoročnim ulaganjima, planirana u ukupnom iznosu od 10.350.000 KM, odnosi se na investicije na poljoprivrednim gazdinstvima i u prehrambenoj industriji, kao i na mjere podrške investicijama od zajedničkog interesa.

Sistemske mjere podrške imaju za cilj obezbjeđenje uslova za nesmetano odvijanje poljoprivredne proizvodnje, osiguranje zdravstvene zaštite životinja i biljaka, proizvodnja sjemena za vještačko osjemenjavanje u govedarstvu, unapređenje kapaciteta laboratorija, vođenje evidencija i registara i druge mjere podrške, u iznosu od 5.565.000 KM.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI