Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiČetiri kompanije iz BiH za mjesec i po počinju izvoz piletine u...

Četiri kompanije iz BiH za mjesec i po počinju izvoz piletine u zemlje EU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak s peradarima, a povod je objavljivanje odluke o stavljanju BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u zemlje EU u službenom listu Evropske komisije. Istaknuto je da će četiri kompanije iz BiH izvoz moći početi za mjesec i po.

– Odluka je objavljena 21. februara, a donesena je mjesec dana ranije. I proizvođači konzumnih jaja su u procesu monitoringa, a nadležno tijelo je razmatralo i zahtjev BiH kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa i očekujemo narednih dana da i ta odluka bude objavljena. Dozvole za izvoz će davati Kancelarija za veterinastvo BiH. Očekujemo i barijere od zemalja u koje ćemo izvoziti, ali moramo se pripremati kao što je bio slučaj s mlijekom. Takođe, moramo spriječiti i zloupotrebe koje se dešavaju sa uvozom smrznutog mesa koje se odleđava i stavlja na tržište BiH – rekao je Šarović.

Pravo na izvoz u zemlje EU trenutno imaju kompanije Brovis, Madi, Argeta i Ovako.

– Odluka je objavljena 21. februara i tri dana kasnije je postala validna, a 45 do 50 dana treba za procedure, odnosno upis u sistem EU, te 10 dana da lista postane validna na tom sistemu. Dakle, prve pošiljke mogu krenuti za 50 dana – rekao je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Iz kompanije Madi su najavili da će izvoz značiti nova zapošljavanja, nove kapacitete i finansijske tokove.

– Nadamo se da će barijera biti što manje. Već imamo dogovorene neke stvari i prvi kupci već sljedeće sedmice dolaze u Tešanj – kazao je Maid Jabandžić, direktor društva Madi.

(Klix)

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...