Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUskoro javni konkurs za raspodjelu 5,4 miliona KM

Uskoro javni konkurs za raspodjelu 5,4 miliona KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zukić kaže da će ovakva kontinuirana ulaganja, uz skoro donošenje zakona o poticanju razvoja male privrede i o poduzetničkoj infrastrukturi, dovesti do unaprjeđenja i organizovanijeg pristupa razvoju malih i srednjih preduzeća

Do kraja ove sedmice bit će objavljen javni konkurs za dodjelu nepovratnih sredstava za projekte razvoja male privrede u Federaciji BiH u iznosu od gotovo 5,4 miliona KM.

Vlada Federacije BiH je, podsjetimo, na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu od 5.390.000 KM.

Resorni federalni ministar Amir Zukić kaže da će ovakva kontinuirana ulaganja, uz skoro donošenje zakona o poticanju razvoja male privrede i o poduzetničkoj infrastrukturi, dovesti do unaprjeđenja i organizovanijeg pristupa razvoju malih i srednjih preduzeća i poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.

– Redovna dodjela grant sredstava je i u skladu s nastojanjima Vlade Federacije BiH da budu stvoreni što bolji uslovi za poslovanje, prije svega malih i srednjih preduzeća, na čemu se i bazira naša privreda. To je i strateški pravac kompletne Evropske unije, koja razvojem poslovnih zona stimuliše i ohrabruje ulaganja u razvoj malih i srednjih preduzeća kao modela u kojem se, na organizovan i sistemski način, stvaraju normativne, prostorne i infrastrukturne pretpostavke za otpočinjanje biznisa – kaže ministar Zukić.

Od odobrenih sredstava za ovu godinu, za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjeno je dva miliona maraka. Za poticaje inovatorima – pojedincima predviđeno je 40.000 KM, po 100.000 KM za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture i poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama. Za pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede i za promociju poduzetništva predviđeno je po 50.000 KM, za poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM, dok je za poticaj razvoju obrta i srodnih djelatnosti određeno 500.000 KM. Za poticaj novoosnovanim subjektima male privrede namjenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, a 1.250.000 KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, te 150.000 KM za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka).

– Posebno je bitno ulaganje u poduzetničke zone. Analize pokazuju da postoji potreba za poboljšanjem uslova poslovanja u tim zonama. Primaoci sredstava su jedinice lokalne samouprave i to su zajednička ulaganja sredstava iz budžeta FBiH i budžeta lokalnih zajednica, čime se stvaraju uslovi za naseljavanje zona većim brojem poduzetnika, njihovo širenje, a time i povećanje broja zaposlenih – pojašnjava ministar.

Ministar Zukić podsjeća da je u posljednjih pet godina u razvoj poslovnih zona ministarstvo na čijem je čelu uložilo više od 13.000.000 KM, što sa sredstvima lokalnih zajednica čini više od 20.000.000 KM uloženih za tu namjenu.

Žene, osobe sa invaliditetom i mlađi od 35 godina imat će preferencijalni tretman prilikom bodovanja projekata na predstosjećem javnom konkursu koji će biti objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, na internet stranici nadležnog federalnog ministarstva i u najmanje dvoje dnevne novine, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izvor: oslobodjenje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI