Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDo ljeta će 90% trebinjskih obradivih površina imati mogućnost navodnjavanja - U...

Do ljeta će 90% trebinjskih obradivih površina imati mogućnost navodnjavanja – U sistem uloženo 17 mil KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljoprivrednici sa područja Trebinja će tokom ljetnih mjeseci imati završen sistem za navodnjavanje, tako da će skoro 90% oranica biti pokriveno ovim sistemom, rekao je u ponedjeljak, 9. marta, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, nakon razgovora sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisom Pašalićem.

– Ovaj sistem osigurava sigurnije navodnjavanje, tako da očekujemo da će preko 20% biti povećana poljoprivredna proizvodnja na području Trebinja – kazao je gradonačelnik Ćurić, saopšteno je iz Grada Trebinja.

Ćurić je istakao da je na današnjem sastanku dogovoreno da Grad Trebinje i resorno ministarstvo iznađu rješenja za izradu što kvalitetnijeg pravilnika o korišćenju sistema za navodnjavanje, te da Grad Trebinje i Agrarni fond od ministarstva dobiju dodatna sredstva za veće podsticaje privrednicima i poljoprivrednicima sa područja Trebinja.

Ćurić je naveo da je u sisteme za navodnjavanje na području Trebinja kada se sumiraju sredstva ministarstva, Grada Trebinja i HET-a uloženo ukupno 17 mil KM.

Pašalić je rekao da je ponosan na činjenicu da će Trebinje biti jedna od rijetkih lokalnih zajednica u RS i u BiH koja će imati 90% obradivih površina pokrivenih sistemima za navodnjavanje.

– Кada vidimo da je ova 2019. bila najtoplija u istoriji i procjene da će nam veliki problem u budućnosti biti suše onda ova ulaganja imaju svoje puno opravdanje – rekao je Pašalić.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo uložilo oko 10,5 mil KM u sisteme za navodnjavanje na području Hercegovine.

– Radi se o dvije faze, prva koja obuhvata 1.100 hektara, a druga oko 900 hektara. Nisu to jedina sredstva koja ulažemo u Hercegovinu-završavamo i sistem za navodnjavanje u Ljubinju koji je vrijedan oko 2,5 mil KM i biće u martu pušten u funkciju. Razmatramo i projektovanje sistema za navodnjavanje u Nevesinju, trudićemo se da pružimo podršku proizvođačima na ovom terenu – rekao je ministar.

Ministar Pašalić je precizirao da je zbog lakšeg i efikasnijeg upravljanja sistemima za navodnjavanje u RS, pri Javnoj ustanovi Vode Srpske oformljena posebna sekcija.

– Već naredne sedmice će se u proceduri naći pravilnik koji uređuje ovu oblast i u kojem je jasno navedeno na koji način će se upravljati tim sistemima, obračunavati cijena vode, koja će biti prilagođena potrebama korisnika – kazao je ministar Boris Pašalić.

Gradonačelnik Mirko Ćurić i ministar Boris Pašalić obišli su u ponedjeljak, 9. marta, i pumpnu stanicu na lokalitetu Drača i vinariju Popovac.

Izvor: ekapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI