Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUputstva kako da prepoznate KANTARION i kako iskoristiti njegova LJEKOVITA svojstva!

Uputstva kako da prepoznate KANTARION i kako iskoristiti njegova LJEKOVITA svojstva!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Imati u kući lijek koji je u stanju, između ostalog, da liječi od rana, opekotina, upale jajnika, vaginalnih infekcija(gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV),hemeroida,prošireni vena, čireva,  ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i živaca itd, je prava blagodat, još kad taj lijek sami sebi napravite, pa kad dođe vrijeme da ga koristite znate da je u njemu sve prirodno i zdravo, e to je onda još veća blagodat.

Takav lijek je kantarionovo ulje ili ulje od kantariona.

Da se malo osvrnemo na ljekovitost samog katariona.

Kantarion je od davnina poznat kao vrlo ljekovita biljka. Lijek za živce, a djeluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi.

Najpoznatije je ulje od kantariona i ono se koristi protiv opekotina,rana koje krvare, povreda mišića, izljeva krvi, nagnječenja tkiva i za liječenje bubuljica, čireva, otoka i sl. Ulje od kantariona je veoma dobro kao sredstvo za njegu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suhe ljuskave kože i dr.

Kada govorimo o ulju od kantariona, moram da vam skrenem pažnju na jednu pojavu.

Pošto je ulje od ove biljke poznat i tražen lijek pojavilo se mnogo proizvođača koji nude falcifikovanu robu.

PROČITAJTE: Uz KANTARION zaboravićete na tablete za smirenje

Ulje koje oni nude je ulje koje u sebi uopšte nema kantrariona niti je pravljeno na bazi ove biljke pa je samim tim i bezvrijedno.

Da se odmah razumijemo, ima ljudi koji prodaju originalnu robu i takvima svaka čast, ali upravo zbog navedene pojave ja svima preporučujem da ovo ulje kao i svaki drugi prirodni lijek koji vam je potreban, sami proizvedete i tada ćete biti sigurni šta koristite.

Prilažemo vam recept koji će vam pomoći da sami sebi napravite ovaj cijenjeni lijek.

Kantarion se sakupi i svjež donese kući.

Da biste bili sigurni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema ljekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvjetove treba među prstima protrljati pa ako se oboje krvavo-crvenom bojom onda je u pitanju prava biljka koja nam treba. Poslije skupljanja treba oprezno skinute listove i cvjetove staviti u jednu prostranu flašu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu kvalitetnog maslinovog ulja.

PROČITAJTE: Kako napraviti i koristiti ulje od kantariona

Flaša se dobro zatvori i stavi na sunce da stoji 6 do 7 sedmica.

Sadržaj se promućka nekoliko puta na dan. Ulje će vremenom poprimiti svijetlocrvenu boju.

Kada je prošlo navedeno vrijeme i ulje primilo odgovarajuću boju, čitav sadržaj flaše se prelije kroz čistu krpu i dobro iscijedi ostatak biljke. Ako se kasnije, nakon ponovnog stajanja, pokaže na površini sloj vode, treba ga odstraniti.

Time je postupak pravljenja ovog dragocjenog lijeka završen.

PROČITAJTE: Oprezno s kantarionom – Stručnjaci objašnjavaju kada je on opasan

Pored ulja od kantariona se pravi i čaj.

Pije se više puta na dan za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa.

Sprema se od 200 grama ključale vode i kašičice suhog cvijeta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se bez zaslađivanja.

(Kucni-ljekar.com)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI