Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSamonikle gljive: Kako ih pravilno čistiti, smrznuti, sušiti i čuvati?

Samonikle gljive: Kako ih pravilno čistiti, smrznuti, sušiti i čuvati?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osim opreza kod branja gljiva, treba ih pažljivo čistiti i skladištiti. Nikada ih ne perite vodom i ne stavljajte u plastične vrećice, a osim u frižideru možete ih zamrznuti ili osušiti.

Jesen je vrijeme branja jestivih gljiva. Međutim, treba biti izuzetno oprezan i nikako se ne upuštati bez odličnog znanja u prepoznavanju jestivih i otrovnih vrsta jer, samo je jednu otrovnu dovoljno pojesti da uzrokuje probavne probleme pa čak i smrtni ishod.

PROČITAJTE: 5 razloga zašto treba da jedete gljive

Takođe, budite oprezni i pri kupovini na tržnici ili ako ih od nekoga dobijete. Konzumirajte ih samo ako ste potpuno sigurni da su jestive.

A kako sačuvati gljive ubrane u prirodi?

Držite li ih u frižideru, moguće je da će ubrzo početi čudno mirisati. Na primjer, vrganji imaju miris tinte ili ljepila i tada više nisu jestivi.

Nikada ih ne perite vodom

Samonikle su gljive ukusne, ali se i vrlo brzo kvare. Mogu stajati oko dva dana, za razliku od uzgajanih, što znači da ih treba brzo potrošiti. Takođe, šumske i one sa livada nikada ne treba jesti sirove, upozorava agrarheute.

Važno ih je pravilno očistiti jer će im to produžiti rok trajanja. A to znači da se ne smiju prati vodom jer će tada izgubiti svoju aromu. Nečistoće je najbolje odmah ukloniti nožem na mjestu branja. Tokom transporta važno je da jedna drugu ne pritiskaju i da imaju dovoljno zraka, a kod kuće ih očistite mekanom četkicom ili krpicom.

Umotajte ih u papir, a kod zamrzavanja kratko blanširajte

U slučaju da ih nećete potrošiti odmah, umotajte ih u papirnatu vrećicu i stavite u frižider. U plastičnim se vrećicama ili zatvorenim posudama kondenzacija brzo stvara jer se gljive “znoje”, a ujedno i brže kvare. Stoga ih je za čuvanje najbolje umotati u papir.

Zamrzavanje omogućuje njihovo dugotrajno čuvanje. Prije stavljanja u zamrzivač prvo ih treba očistiti i narezati na komade ili tanke ploške te kratko blanširati. Ovim se postupkom zadržava više ukusa i vitamina nego kod sirovo smrznutih, a postoji i vizuelna razlika jer meso bijelih gljiva ne posmeđi.

Mogu se sušiti i u rerni na oko 40°C, a zbog visoke vlažnosti vrata rerne trebaju ostati malo otvorena. Treba napomenuti da je ukus suhih dosta intenzivan, a prije njihove upotrebe poželjno ih je potopiti u vodi.

Sa gljivama opreza nikad dosta

I da ponovimo, trovanje se ne događa samo početnicima u branju već i onima koji se time bave godinama te postaju previše sigurni u sebe pa često i pogriješe.

Berači često upadaju u zamke zbog loše edukacije, a gljive u prirodi često imaju svoje dvojnice.

Stoga kako ne bi došlo do trovanja, edukujte se kod stručnih osoba te ih berite oprezno. Ako niste sigurni, radije ih nemojte brati. I ne zaboravite na pravilno skladištenje.

Izvor: agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI