Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoUljana repica kao pčelinja paša i stočna hrana

Uljana repica kao pčelinja paša i stočna hrana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uljana repica je vrlo važna ratarska kultura koja ima široku primjenu u različitim privrednim granama. Bliži se njena sjetva – od 25. avgusta do 20. septembra. 

Uljana repica kao pčelinja paša

U pitanju je prva pčelinja paša što za početak dovoljno govori o njenom značaju. Kada su ostvareni optimalni agroekološki uslovi u uzgoju te uljarice prinosi meda na površini od jednog hektara iznose oko 100 kilograma. Ova biljka se ističe kao izuzetno povoljna pčelinja paša i zbog ogromne količine polena što rezultira snažnim pčelinjim društvima koja se brzo uvećavaju.

Takođe, kako se nektar u cvijetu ove ratarske kulture u kontinuitetu stvara, pčela na istom cvijetu zastaje više puta kako bi ga prikupila. Period cvjetanja uljane repice je oko tri nedjelje.

Pročitajte: Čime i kada prihranjivati pčele?

Med od uljane repice ima svetložutu boju i veliku koncentraciju cvjetnog polena. Ono što je specifično za njega je vrlo brzo kristalisanje nakon vrcanja u fine, sitne kristale. Česta je osnova za prirodne preparate na bazi meda.

Poznat je po svojoj izuzetnoj ljekovitosti. Naime, ovaj med koji se smatra jednim od najtraženijih i najcijenjenijih na tržištu izuzetno djelotvorno djeluje na probleme digestivnog trakta, kao što je na primjer problem sa čirom, a reguliše i varenje. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa prostatom, ali i za detoksikaciju i čišćenje jetre. Med od ove biljke reguliše nivo slobodnih masnih kiselina u organizmu.

Uljana repica kao stočna hrana

Nakon ekstrakcije ulja iz sjemena uljane repice dobija se sačma koja sadrži 40 posto bjelančevina, i bitnu koncentraciju lizina i metionina.

Od oko 100 kilograma sjemena uljane repice dobija se 60 kilograma pogače sa 28 posto sirovih proteina.

Kada je u pitanju zelena krma, prinosi zelene krme uljane repice u našoj zemlji iznose oko 60 tona po jednom hektaru.

Pročitajte: Ishrana tovnih svinja i sastavljanje smjesa

Silaža se smatra isplativijom od spravljenja sijena jer se listovi osipaju što se smatra velikim nedostatkom kod sijena uljane repice. Silaža se preporučuje i zbog kraćeg sušenja mase.

Pokošena masa (preporučuje se košenje u kasnoj cvatnji na visini od 15 do 20 centimetra od zemljišta), treba da ima procenat suve materije od 40 posto.

Važna napomena:

Uljanu repicu je potrebno uvoditi u ishranu domaćih životinja postepeno, pomješanu u obroku sa ostalom krmom, u periodu od nedjelju, nedjelju ipo dana.

Izvor: agromedia.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI