Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUkrasna djetelina - Prelijepa dekoracija za vaš vrt!

Ukrasna djetelina – Prelijepa dekoracija za vaš vrt!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasna djetelina, latinski naziv Oxalis Tringularis, je u narodu poznatija još i kao zečija djetelina. Porijeklom je iz Južne Amerike, a njena familija Oxalis obihvata polugrmolike i zeljaste višegodišnje biljke. Svrha njenog gajenja uglanom je dekorativnog karaktera.

Opis biljke

Ukrasna djetelina brzo se širi i raste do 20 cm u visinu. Ova lijepa ukrasna biljka posjeduje trodelne listove i pregršt malih cvjetova sa po pet latica. Listovi ukrasne djeteline su srcolikog oblika.

Ukrasna djetelina najčešće cvjeta tokom cijelog ljeta. Njeno cvijeće može biti bele, ružičaste, žute ili crvenkaste boje.

Cvjetovi tamnoljubičaste boje zatvaraju se u toku noći. Ona se gaji i kao ukrasna sobna biljka. Svojim nježnim listovima i prelijepim cvjetovima fantastično će ukrasiti svaki dom. Isto tako, ona je odličan izbor i za kuće, terase, dvorišta.. Ukrasna djetelina veličanstveno će djelovati ukoliko je smestimo pored kamenih bašta, jezera, fontana.

U stanovima najčešće se gaji vrsta Oxalis articulata sa ružičastim cvjetovima. Ova vrsta ukrasne djeteline cvijeta od januara do maja. Vrsta sa blijedocrvenim cvjetovima, koji su u sredini žuti, je Oxalis deppei. Postoji legenda u vezi ove vrste gdje se vjeruje da ona treba da se pokloni za Novu godinu u nekim zemljama, jer donosi sreću.

To vjerovanje o sreći proizilazi vjerovatno iz njenih listova koji rastu u grupama po četiri lista. Vrsta Oxalis vulcanicola je djetelina sa sitnim cvjetovima, žute boje, koji rastu tokom cijele godine. Takođe, ona i cvjeta sve to vrijeme. Ova vrsta može se gajiti i kao sobno cvijeće i kao baštenska biljka.

Sadnja

Ukrasna djetelina može se saditi i u kombinaciji sa drugim biljkama ili pojedinačno. Trebalo bi je saditi na polusenovitim mjestima, koja joj prijaju, a i na kojima izgleda interesantno. Ukoliko se odlučimo da našu ukrasnu djetelinu sadimo u viseće korpe ili žardinjere, u odličnoj kombinaciji sa muškatlama. Fantastično će izgledati i da je sadimo u kombinaciji sa ukrasnim travama ili sedumima.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kod ukrasne djeteline se razlikuje od vrste do vrste. One vrste koje formiraju gomolje možemo razmnožiti dijeljenjem i to već u septembru mjesecu. Poslije četiri nedelje dolazi do ožiljavanja ukoliko smo ispoštovali temperaturu od 18 stepeni.

Ožiljene bilje sadićemo u sakisje veličine 10 cm, u zemlju bez dodatka mineralnog đubriva i kesolosti. Poslije sadnje potrudićemo se da temperaturu smanjima na 12 do 14 stepeni. Potrebno je i dodatno je osvijetleti u periodu od novembra do januara mjeseca. Od jeseni moramo naše biljke polako pripremiti za mirovanje. To ćemo najbolje učiniti smanjivanjem zalivanja i onda ih puštamo da prezime na temperaturi od 4 do 6 stepeni.

Vrste koje ne posjeduju podzemne gomolje, kao što je Oxalis vulcanicola, možemo razmnožiti reznicama. Reznice ožiljavamo u periodu druge polovine januara, tri do pet reznica zajedno. Do mjesec dana trebalo bi da traje ožiljavanje na temperaturi od 18 stepeni. Poslije toga sadimo ih u saksije veličine 11 cm.

Nakon nedelju dana od sadnje trebamo im otkinuti vrhove zbog intenzivnog korenjenja. U februaru trebamo im spustiti temperaturu na 10 stepeni i početi sa prihranjivanjem tečnim đubrivom. Ova vrsta treba da prezimi na malo toplijem mjestu bar do 10 stepeni.

Nega i održavanje

Ukrasna djetelina traži mnogo svjetlosti i vlažnog zemljišta. Ukoliko smo je posadili u spoljašnjim uslovima, moramo joj obezbijediti dosta svjetlosti. Najidealnija temperatura koja prija ovoj biljci je oko 15 stepeni.

Uspijevaće ona i na visokim temperaturama, ali moramo biti veoma oprezni sa tim, jer ukoliko temperatura pređe 27 stepeni, listovi joj mogu klonuti, i sama naša biljka neće više izgledati lijepo i svježe. Zalivanje ne zahtijeva pretjerano.

Trebalo bi biti oskudno, jer joj je potrebna manja količina vode i to samo s vremena na vrijeme. Jedino dok su u fazi cvjetanja trebamo ih redovno zalivati i prihranjivati. Orezivanje se mora često vršiti jer joj je rast, pogotovu ljeti, veoma brz. Nakon orezivanja do obnavljanja mladih izbojka doći će veoma brzo. Kod crvenolisne djeteline moramo odstranjivati precvetale cvjetove, a kod vrste vulcanocole to nije potrebno. Ukrasne djeteline dosta su otporne na bolesti, ali trebamo obratiti pažnju na biljne vaši, štetočine čija je pojava jako česta.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

One cvjetaju cijelo ljeto – Minđuše ukras vašeg balkona!

Čestoslavica – Veronika jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Isusov vijenac – Loza sa najljepšim cvijetom!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI