Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiU zidu kupatila pronašli najmanje 80.000 pčela i oko 50 kilograma meda

U zidu kupatila pronašli najmanje 80.000 pčela i oko 50 kilograma meda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

“Oboje zaista volimo prirodu, a volimo i pčele, ali ovakvo što nismo mogli niti u snu pretpostaviti”, kazala je vlasnica kuće Stephanie Graham za “New York Times”.

Godinama je porodica Graham slušala zujanje iza zida u njihovom kupatilu i povremeno je viđala pčele kako izlaze iz pločica u njihovoj kući u Sankt Peterburgu. U oktobru prošle godine su odlučili da pozovu u pomoć profesionalnu pčelarku Elish Bixler, kako bi pokušali da premjeste pčele na sigurno.

Kada je Bixler počela uklanjati pločice sa zida, pronašla je košnicu visoku čak dva metra.

  • Bila je visoka od poda do plafona sa najmanje 80.000 pčela – rekla je Bixler za USA TODAY.

 Med na sve strane

Košnica je imala oko 50kg meda koji je kapao posvuda – rekla je Bixler koja je nježno odvojila saće kako bi spasila larve prije nego što je pronašla maticu.

  • Jednom kada pronađete maticu, cijela kolonija će pratiti kuda ona ide – objasnila je Bixler.

Matica je stavljena u kutiju, a zatim je pčelarka počela proces uklanjanja košnice koji je trajao skoro šest sati. Kada je košnica uklonjena, porodica Graham se pozdravila od neželjenih gostiju i zadržala 15 kg meda kao suvenir.

Pročitajte: Kilogram preko 7 evra: Med dostigao rekordnu otkupnu cijenu

Pčele ušle kroz krov

Porodica Graham vjeruje da su pčele ušle u njihov dom kada je krov zamijenjen prije nekoliko godina, ali nije bio propisno zapečaćen, a Bixler kaže da je ovo gnijezdo među najvećim na koje je ikada naišla.

Bixler sve pčele koje spasi donosi u svoje dvorište, koje se prostire na pola hektara, i brine se o njima prije nego što ih pusti na slobodu, a oko 35 kg meda, će kako kaže, zadržati za sebe i prijatelje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI