Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Kako uzgajati kaktuse iz sjemena?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako uzgajati kaktuse iz sjemena? Proljeće je idealno vrijeme za to, zato ne čekajte, nego krenite u ovakvu zelenu avanturu.

Kaktusi su prekrasne biljke koje dolaze u raznim bojama, veličinama i oblicima. Takođe su vrlo zahvalni za održavanje jer se nevjerovatno lako brinuti za njih, zahvaljujući njihovim minimalnim potrebama za zalivanjem i prihranom.

Iako kaktuse možete kupiti u gotovo svakom vrtlarskom centru ili čak u trgovini, postoji ono nešto zadivljujuće uzgajate li ih iz sjemena. Gledati kako nešto što je nekada bilo tako sićušno (sjemenke kaktusa su izuzetno male) prerasta u odraslu, robusnu biljku čarobno je.

Kako uzgajati kaktuse iz sjemena?

Otkrićemo vam malu tajnu: nije to nikakva znanost! Međutim, morate napraviti odgovarajuće korake, uključujući odabir pravog supstrata, postavljanje sjemena na odgovarajuće mjesto i korištenje odgovarajuće količine vode.

Zašto biste uopšte trebali uzgajati kaktuse iz sjemena kada ih možete kupiti na gotovo svakom koraku?

Kao i kod svake druge vrste biljaka, postoji ono nešto zadovoljavajuće u uzgoju iz sjemena. Ali, zašto biste ih inače željeli uzgajati sami? Neke su sorte toliko rijetke da ćete ih vrlo teško pronaći u trgovinama, a ako ste sretnik da ih na kraju i pronađete, cijena bi im mogla biti poprilična.

Važno je napomenuti da se uzgoj kaktusa iz sjemena zaista razlikuje od uzgoja drugih vrsta biljaka iz sjemena.

Pročitajte: Austrocylindropuntia subulata – Kako se gaji kaktus minimalnih zahtjeva

Počnite s kvalitetnim sjemenkama

Iako je prilično očito, to je tačka koju treba naglasiti – svakako počnite s kvalitetnim sjemenom. Prethodno smo spomenuli da su sjemenke kaktusa izuzetno sitne i najčešće ih je poprilično teško nabaviti.

Da biste uopšte počeli uzgoj kaktusa iz sjemena, moraćete pripremiti:

• plitku posudu za sadnju s drenažnim rupama na dnu jer kaktusi trebaju odgovarajuću drenažu čak i kada su još u sjemenkama

• dobro drenirajuće tlo, a na tržištu postoje specijalizirani supstrati za kaktuse

• pokrivač za sjetvenu posudu

Nakon što ste pripremili sav potreban materijal za uzgoj, možete početi s pripremama za sjetvu. Prije nego što posijete svoje sjeme, treba napomenuti važnost odgovarajućeg supstrata. Supstrat u koji je sjeme posijano imaće veliki utjecaj na kvalitet rasta i na to hoće li vaš uzgoj biti uspješan. Možete nabaviti supstrat koji je posebno izrađen za uzgoj kaktusa ili, pak, možete napraviti vlastiti supstrat miješanjem standardne zemlje s pijeskom.

Napunite posudu za sjetvu pripremljenim supstratom, i to slojem od dva centimetra, te dobro zalijte. Pustite da višak vode iscuri kroz drenažne rupe. Zalivanje tla prije sjetve je važno jer će se tako osigurati da se izuzetno sitno sjeme sjedini sa supstratom.

Nakon što je vaša posuda spremna valja krenuti sa sjetvom.

Sjeme treba raširiti po površini supstrata, pazeći da između njih ostane dovoljno prostora.

Budući da su sjemenke toliko sitne, trebali biste izbjegavati prekrivati ​​ih zemljom. Zašto? Kada se biljke ukorijene i počnu klijati, ako su prekrivene zemljom, neće moći izbiti na površinu i istruliće. Većini kaktusa potrebna je određena količina vlage da bi proklijali. Pokrivanje sjetvene posude kupolom pomoći će stvaranju vlage koja je sjemenu potrebna za klijanje.

Pročitajte: Kikiriki kaktus – Uzgoj, održavanje, razmnožavanje

Nakon što je sjeme posijano i posuda pokrivena, potrebno ju je staviti na direktnu Sunčevu svjetlost. Ako stalni izvor Sunčeve svjetlosti nije dostupan, možete sjetvenu posudu smjestiti ispod vještačke rasvjete. Osim toga, temperatura od 20 °C idealna je za klijanje sjemena.

Pripazite na sjemenke. Kada počnu nicati, možete ukloniti pokrivač s posude. Premjestite sjetvenu posudu na mjesto koje ima puno svjetla, ali nije na direktnoj Sunčevoj svjetlosti.

Nakon što sjemenke počnu klijati na dobrom ste putu da imate svoju kolekciju kaktusa koje ste sami uzgojili.

Nadamo se da vam je ovaj kratki vodič pokazao koliko je zapravo jednostavno uzgojiti sobno bilje iz sjemena i da više ne postoje prepreke da se okušate u nečemu ovako fascinantnim, a opet stimulirajućem. Napomenimo da je proljeće idealno vrijeme za to, zato ne čekajte, nego krenite u ovakvu zelenu avanturu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI