Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU Republici Srpskoj od sutra na snazi uredba o mjeri neposredne kontrole...

U Republici Srpskoj od sutra na snazi uredba o mjeri neposredne kontrole cijena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uredbom je propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koji je evidentiran na dan 5. marta 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Kazne za prekršioce Uredbe, u zavisnosti od toga da li je riječ o preduzetniku, privrednom društvu ili odgovornom licu u privrednom društvu, u rasponu su od 5.000 KM do 10.000 KM, ističu iz Ministarstva.

Razlog za propisivanje ove mjere jeste prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

Ograničenje marži primjenjuje se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i sve vrste drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne proizvodi, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjestenine, sve vrste svježeg mesa i mesnih prerađevina, ribu i prerađevine od ribe, mesne i riblje konzerve, vodu za piće, voće i povrće.

Ograničenje marži odnosi se i na sve vrste negaziranih sokova, sirće, jestivo ulje, svinjsku mast, maslac, maslo i margarin, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, zatim na prerađenu hranu na bazi žitarica i dječju hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, hranu za posebne medicinske potrebe, hranu pogodnu za lica netolerantna na gluten.

Uredba se primjenjuje na pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku, uključujući koncentrovani alkohol, sredstva za održavanje higijene predmeta i prostora, toaletni papir, paste za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočare i vizire, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele.

Ograničenje marži primjenjuje se i na hirurške zaštitne maske, plastične maske sa tekstilnim filterom, papirne maske, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljinu i ostali veš za zdravstveni sistem, varikinu i ostala dezinfekciona sredstva, asepsol, medicinski alkohol, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlja biljaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe obavljaće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

Stupanjem na snagu ove uredbe prestala je da važi Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, koja je bila u primjeni od 18. marta, a koja je donesena kao privremena mjera neposredne kontrole cijena s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Republici Srpskoj.

Ministarstvo trgovine i turizma će, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, nastaviti da prati situaciju na tržištu u vezi sa snabdijevanjem i cijenama, te u slučaju opravdanih razloga preduzeti i druge odgovarajuće mjere za svaki oblik eventualnog neprimjerenog i nepoštenog ponašanja trgovaca, ističe se u saopštenju.

Izvor: klix.ba

PROČITAJTE:

Zaključak o kretanju u seoskim područjima i pčelara u narednom periodu u RS

Isplaćeni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI