Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaBLITVA - Evo zbog čega i kako bi je trebalo jesti

BLITVA – Evo zbog čega i kako bi je trebalo jesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Blitva bez dileme spada među najzdravije povrće i odličan je dodatak zdravoj ishrani.

Blitva je lisnato zeleno povrće veoma zastupljeno u mediteranskoj ishrani. Oplemenjeno je i uzgajano tako da bude puno hranjivih materija u listu nauštrb korenu koji nije tako hranjiv.

Lako se razlikuje od drugog zelenog lisnatog povrća po debelim stabljikama koje prema vrsti blitve mogu biti bijele, crvene, ružičaste ili žute boje. Listovi su veoma hranljivi koriste se za spremanje pite, kao varivo i za salatu.

Bogatstvo vitamina i minerala

Ima mnogo vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala: magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma.

Od antioksidanasa blitva sadrži lutein i zeaksantin, karotenoide koji povoljno utiču na mrežnjaču oka i spriječavaju makularnu degeneraciju koja uzrokuje sljepilo.

Kuvanjem se vitamini gube, ali zbog njihove velike koncentracije blitva i dalje zadržava blagotvorno djelovanje. Njena vlakna su rastvorljiva i pozitivno utiču na rad crijeva, spriječavaju opstipaciju.

Vitamin A djeluje povoljno na zdravlje kože i kose, ubrzava zarastanje rana. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije.

Zdravija je kad je skuvana

Iako nije izvikana kao španać, blitva je jedno od najzdravijih povrća, krcato vitaminima i mineralima.

Obično se kuva ili pari, iako se može jesti i sirova. Nema nikakvih razloga da blitvu jedete sirovu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se kuva.

Protiv gripa i prehlade

Vitamin A koji se nalazi u blitvi, jača imuni sistem, čineći nas otpornijim na razne infekcije i upale respiratornog sistema.

Blitva za kosti

Vitamin K koji se nalazi u blitvi, neophodan je za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Konzumiranje blitve jača otpornost kostiju, sprečava dugo krvarenje rana i pojavu hematoma prilikom udaraca.

Za zdravlje očiju

Blitva je jednako dobra za vaše oči kao i šargarepa jer sadrži otprilike iste količine vitamina A i luteina, koji igraju važnu ulogu u zdravlju očiju i dokazano smanjuju rizik od bolesti oka kao što su makularna degeneracija i mrena.

Protiv anemije

Zbog toga što sadrži veliku količinu gvožđa i folne kiseline, blitva je veoma korisna za liječenje anemije.

PROČITAJTE:

Moćno rješenje za bolji san

Evo zašto se vjeruje da cink može spriječiti zarazu korona virusom: Najbolje je da ga koristite ovako!

Ljekoviti kakao: Evo zašto šolja ovog napitka dnevno treba da nam postane navika

Izvor: alo.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI