Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeU berbu srijemuša sa flašom ulja ili rakije!

U berbu srijemuša sa flašom ulja ili rakije!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba srijemuša je u punom jeku. Listopadne šume prepune su ovog proljeća divljeg bjielog luka ili kako ga još zovu medvjeđeg. Postoji vjerovanje da je ovo prva biljka, koju medvjedi poslije zimskog sna pojedu. Zbog ljekovitosti postao je popularan i u ljudskoj ishrani od prije jedne decenije.

Srijemuš se uglavnom jede svjež u salatama i tada je najzdraviji. Ali može da se sačuva i za zimu. Najpopularniji način čuvanja je pravljenje namaza. Međutim, za pravljenje ove zimnice treba ispoštovati nekoliko pravila.

Pročitajte: Kako uzgojiti srijemuš u bašti?

– Najbolje je da se sremuš odmah preradi, najkasnije tri do četiri sata poslije branja, jer brzo gubi ljekovita svojstva i sokove. Najjednostavniji način pripreme je da se samelje u blenderu. Potom se doda morska so i prelije uljem, po želji suncokretovim ili maslinovim, kako bi se sremuš stabilizovao. Ovaj sos može da se koristi kao namaz ili da se dodaje čorbama, varivima, pastama, proji ili kačamaku – rekao je Aleksandar Glišović iz Gruže kod Knića.

Kako niko nema priliku da u šumu nosi blender i tegle, preporučljivo je da se u berbu ponese flaša rakije, u koju će se stavljati svježe ubrane biljke. Druga mogućnost je flaša ulja. Kada berač stigne kući, izvadi listove iz flaše, usitni ih u blenderu i prelije istim uljem.

– Svako bira da li će to biti ulje ili rakija, u zavisnosti od toga šta želi da pravi od srijemuša – namaze ili tinkture. Može da se ponese i mješavina ulja i sirćeta, ali ono ne smije da bude alkoholno – dodaje Glišović.

Srijemuš može da se kiseli. Listovi se ne sjeckaju, već se lome  i cijede, kako bi pustili sopstveni sok. Iscijeđeni srijemuš potom preliti sokom, koji je otpustio, dodati po pola kašičice soli na jednu vezu i ostaviti da fermentira. Ukiseljeni sremuš može da se jede poslije dvije nedjelje, ali što duže stoji, ukus mu je blaži.

Pročitajte: Zbog čega bi srijemuš trebalo uvrstiti u ishranu – Svi zdravstveni benefiti samonikle biljke

Tinktura se pravi tako što se tridesetak listova srijemuša prelije sa litrom rakije. Smjesa treba da stoji u mračnoj prostoriji dvije nedjelje. Tinktura se pije po pola rakijske čašice dnevno i dobra je za čišćenje krvnih sudova. Srijemuš je inače bogat vitaminom C, pomaže kod regulisanaj krvnog pritiska i arteroskleroze, čistač je crijeva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI