Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako uzgojiti srijemuš u bašti?

Kako uzgojiti srijemuš u bašti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Medvjeđi luk, srijemuš ili divlji luk (Allium ursinum L.) je samonikla biljka za koju možemo reći da je neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o ljekovitom bilju uopšte se ne nalazi ili se samo spominje uz bijeli luk (Allium sativum L.). Srijemuš je apsolutni dar prirode, hrana, lijek i začin, koji ima blagotvorno djelovanje u regulaciji visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, gripa, prehlade i masnoće u krvi.

Medvjeđi luk može narasti 20-40 cm, posjeduje uspravnu i tanku lukovicu koja je bijele ili žućkaste boje. U proljeće iz lukovice izrastu najčešće dva duguljasta, eliptična tamnozelena lista koji su sjajni, a pri dnu se sužavaju u dugu peteljku.

Stapka je uglasta, bez listova sa bijelim cvjetovima, zvjezdastog oblika. Sjeme srijemuša je crne boje i najvećim dijelom ga raznose mravi. Cvjeta u maju i junu, a nastanjuje duboka i vlažna zemljišta bogata humusom, šume, obale rijeka i potoka.

Pročitajte: Zašto je SRIJEMUŠ najveća blagodet proljeća pred nama?

Gajenje srijemuša

Iako rijetko, medvjeđi luk se može uzgajati u povrtnjacima, na osunčanim mjestima koja se odlikuju dobrom dreniranošću i vlažnošću. Razmnožavanje se obavlja sjemenom u proljeće, presađivanjem ili dijeljenjem lukovica u proljeće ili jesen. Takođe, postoji mogućnost uzgoja i u zatvorenom prostoru.

Branje medvjeđeg luka

Prilikom berbe srijemuša sakupljaju se listovi za pripremu salate, kao i lukovica koja je bjeličaste boje i koja se koristi kao pikantan začin. Za ishranu se koriste svježi nadzemni dijelovi medvjeđeg luka, a sakupljaju se prije cvjetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti.

Sakupljanje lukovica se obavlja prije sazrijevanja sjemena, te se može čuvati na hladnom mjestu nekoliko dana. Takođe se upotrebljavaju i nedozreli plodovi koji se pojavljuju ljeti.

Srijemuš svoja najjača ljekovita svojstva: čišćenje krvi, žuči i jetre od toksina, ispoljava u proljeće. Kao ljekoviti dio koristi se lukovica Bulbus Allii ursine, ali i cijela biljka.

Berba svježe biljke obavlja se u aprilu i maju, a lukovice se sakupljaju u ljeto ili u jesen. Veoma je bitno da se biljka ne osuši, jer tako postaje nedjelotvorna. Nakon berbe, medvjeđi luk se može čuvati u frižideru 7-10 dana.

Pročitajte: SRIJEMUŠ U RAKIJI – Pripravak koji bi trebalo da imate u kući

Ljekovitost divljeg luka

Čak i stari Rimljani su poznavali ljekovitost medvjeđeg luka, te su mu davali prednost u odnosu na bijeli luk (Allium sativum L.). Medvjeđi luk kao glavnu aktivnu materiju sadrži vinilsulfid, a pored njega sadrži i vinilpolisulfid, kao i tragove merkapanta. Pored navedenih stvari, sadrži i vredne minerale, sluzi, šećere.

Brojne su koristi medvjeđeg luka pa se tako on primjenjuje kod povišenog pritiska, kod arterioskleroze, crijevnog parazita Oxyuris vermicularis, bolesti jetre, za čišćenje rana i kao lijek za pluća. Jako djelotvorna je tinktura od listova, kao i tinktura od lukovica medvjeđeg luka.

Kako prepoznati medvjeđi luk?

Berbu medvjeđeg luka često obavljaju neiskusni berači, pa se javljaju poteškoće u razlikovanju srijemuša i otrovnih biljaka đurđice (Convallaria majalis) ili mrazovca (Colchicum autumnale).

Naime, srijemuš, odnosno medvjeđi luk, ima veoma intenzivan miris i podsjeća malo na bijeli luk, raste na vlažnim mjestima sa dosta sijenke u proljeće. Da biste utvrdili miris, treba da protrljate prstima listove medvjeđeg luka.

Pročitajte: Recept za savršen NAMAZ OD SRIJEMUŠA

List srijemuša sličan je listu đurđice s obzirom na to da je list đurđice kožast i iz zemlje izlazi usukan, ali ne miriše na bijeli luk, a mrazovac raste isključivo u jesen i na livadama, pa ljudi ne bi trebalo da ih pomiješaju.

Ne preporučuje se berba neiskusnim beračima, s obzirom na to da konzumacija pomenutih biljaka koje su slične srijemušu, naročito mrazovca, može dovesti do trovanja i smrti.

Autor: Elbisa Šabanović, farmaceutski tehničar i magistar struke iz oblasti poljoprivrede

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI