Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU akciji “Farmer” uhapšeno osam lica zbog prodaje donirane poljoprivredne opreme

U akciji “Farmer” uhapšeno osam lica zbog prodaje donirane poljoprivredne opreme

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osam lica uhapšeno je danas u pet kantona u Federaciji BiH /FBiH/ zbog sumnje da su prodavala doniranu poljoprivrednu opremu vrijednu oko milion KM.

U okviru akcije kodnog naziva “Farmer”, koju sprovede Pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.
Uhapšena su lica čiji su inicijali I.M. /54/, A.T. /52/, M.N. /58/, H.S. /57/, E.S. /60/, R.O. /50/, V.J. /48/, R.Dž. /55/, dok se jedna osumnjičena osoba nalazi van BiH, prenose federalni mediji.

Oni se sumnjiče da su od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih lica, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je Kina donirala BiH.

Oprema i mehanizacija, vrijednosti veće od milion KM, bila je namijenjena za korisnike iz FBiH pogođene poplavama.
ŽUhapšena lica su opremu i mehamizaciju prodavala za gotov novac direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Ova lica se sumnjiče da su počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa krivičnim djelima.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici MUP-ova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI