Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoLucerkina buba krenula da pravi štete - pripremite se za zaštitu

Lucerkina buba krenula da pravi štete – pripremite se za zaštitu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najznačajnija štetočina koja napada lucerku jeste lucerkina buba (Phytodecta fornicata). Ova vrsta napada samo lucerku, ima jednu generaciju godišnje i može bitno da utiče na kvalitet i prinos ove kulture.

Prezimljava u stadijumu odraslog insekta u zemljištu, a u proljeće se pojavljuje kada temperatura vazduha pređe 10°C.

Ženka polaže jaja u toku aprila i maja na donje lišće lucerke. Embrionalno razviće traje 6-9 dana, stadijum larve oko 15, kada se povlače u zemljište u stadijum lutke 8-14 dana. Novi odrasli insekti pojavljuju se sredinom juna, hrane se 2-3 nedelje i potom se povlače u zemljište radi prezimljavanja.

Najjači napad ove štetočine je pred prvi otkos. Larve su još štetnije, one ogole stabljike ili zagađuju izmetom preostalo lišće, pa onda ova biljka postaje neukusna čak i kao stočna hrana. Smanjenje prinosa zelene mase prvog otkosa može biti 30-50%. Šteta se ogleda i u opadanju kvaliteta lucerke, gubitkom njene hranljive vrijednosti za 13-50%.

Ekonomski opravdano hemijsko suzbijanjeje kada u početku razvijanja izdanaka ima 5 i više imaga po m2 ili preko 10 imaga/m2 kad biljke imaju 1-3 lista. Ako je usjev 5-10 cm, toleriše se više od 20 imaga/m2.

Sačuvati kvalitet i prinos prvog, a i drugog otkosa je najvažniji zadatak u strategiji zaštite lucerke. U proljeće, kada lucerka počinje intenzivno da raste, obilazak polja sa lucerkom i praćenje pojave lucerkine bube je obavezno. Ukoliko se primjete odrasli primjerci, ne treba čekati, već djelovati dok nije kasno. Ukoliko je vrijeme za košenje već blizu, treba pokositi lucerku što prije.

Ako se na kosidbu još malo čeka, potrebno je odmah uraditi hemijski tretman, pri čemu bi trebalo voditi računa o karenci preparata. Obično je to najmanje dvije nedelje pre planirane kosidbe, i to u zavisnosti od preparata koji ćemo koristiti. Za ovu svrhu registrovani su preparati na bazi malationa, fosalona i slično.

U susjednim zemljama, za ovu svrhu registrovani su još i cipermetrin, deltametrin, acetamiprid, lambda cihalotrin, i drugi. Ukoliko se ne uradi prvi tretman, nego se lucerka pokosi ranije, ili ako se napad primjeti u toku prvog košenja, obavezno je izvršiti hemijski tretman odmah nakon prvog otkosa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI