Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoTrikovi za uspješan uzgoj ribizle!

Trikovi za uspješan uzgoj ribizle!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ribizla (Ribes L.) je rod listopadnih grmova iz porodice ogrozda (Grossulariaceae). Rod sačinjava čak oko 150 vrsta. Latinsko ime roda Ribes stari je arapski naziv za ogrozd, a Karl Lineus ga je uzeo za cijeli rod. Najznačajnije vrste ribizle kod nas su: crvena ribizla (Ribes rubrum), bijela ribizla (Ribes album), crna ribizla (Ribes nigrum), ogrozd (Ribes uva-crispa), jošta (Ribes × nidigrolaria).

Sadanja

Mlade grmove crvene ili crne ribizle posadite duboko. Ako je vrat biljke (mjesto gde se korenje spaja s granama) 5-10 cm ispod površine tla, stvaraće velik broj postranih izdanaka koji će kasnije postati važne strukturne grane. 12 je idealan broj grana za grm crne ili crvene ribizle za postizanje najvećeg roda.

U rano proljeće izaberite mjesto za novi grm, očistite ga i razrahlite zemlju te posadite dvije 25-30 cm dugačke reznice ili dijelove prošlogodišnjih grana. Reznice u zemlju na razmacima od oko 10 cm stavite pod uglom i neka se vidi samo jedan pup. Sadnja reznica direktno na mjesto budućeg rasta podstaćiće biljke na stvaranje dubokog korijenja. Zbog toga će mladi grmovi biti manje osjetljivi na sušu od onih koje ste presadili kao malene grmove.

Orezivanje

Kad novi grm uzgajate iz reznice, svake ga zime iduće tri godine orežite prije nego što mu dopustite da stvori plodove.

Prva zima – Nakon sadnje sve nove izdanke koji su se razvili orežite na samo dva pupa.
Druga zima – Sve nove izdanke orežite na tri pupa, a postrane izdanke na 15 cm iznad tla.
Treća zima – Izdanke orežite na 4 pupa iznad njihove baze, a postrane izdanke na 15 cm iznad tla. Sljedeće će godine grm ribizle biti spreman za plodove.

Gusjenice ribizlinog moljca ruju u dubinu izdanaka grmova ribizle. U jesen orežite i spalite sve suve i krhke grančice da uništite larve i spriječite povratak zaraze. Ostatke nemojte baciti na kompostnu gomilu jer bi se problem mogao proširiti.

Tjeranje ptica

Neće proći mnogo vremena prije nego što ptice primjete nove grmove. One mogu vrlo brzo poharati plodove ili skinuti pupove s grana, ostavljajući za sobom golo i neplodno drvo. Metode tjeranja ptica uključuju trepereću traku koja je djelotvorna, ali samo nekoliko dana. Mora se redovno mijenjati jer se ptice naviknu na nju. Uzgajate li veći broj grmova, isplati se podići kavez za biljke i prekriti ga mrežom da se ptice ne mogu približiti.

Kos i čvorak vole mekane, crvene plodove ribizle. Nadmudrite ih tako što će te se odlučite za bijele i ružičaste sorte.

Crna ribizla

Crna ribizla je kralj aromatičnog voća. Najbolje uspijeva i najslađa je posađena u bogatom alkalnom tlu, ali ako vaša zemlja nije takva, dodajte joj smrvljenog krečnjaka kojim ćete napuniti jamu za sadnju.

Francuska je poznata po likeru od crne ribizle (cassis), a tradicionalni francuski trik pojačavanja arome crne ribizle je bacanje komadića starog gipsa oko baze grmova zimi. Zimski mrazevi smrviće gips i korijenje će lako apsorbirati kalcijum sulfat od kog je načinjen.

Ribizle se ne uzgajaju samo zbog plodova, nego i zato jer je reč o vrlo lijepim grmovima. Ribes odoratum u proljeće ima prekrasne žute cvjetove, nakon kojih sljede nejestivi ljubičasti plodovi i zatim prekrasne jesenje boje. Ribes sanguineum često se sadi kao deo neformalne mješane živice jer ima lijepe, crveno-ružičaste kasnoprolećne cvjetove.

Savremene sorte crne ribizle prilično su pouzdane. Ako se ipak dogodi godina s vrlo malo plodova, možda su kiša, vjetar ili mraz isprali polen s biljaka. Nemojte odustati i nadajte se suvom vremenu iduće godine.

Mnoge od vrlo starih sorti crne ribizle zamjenjene su novijim. Većina starijih sorti cvjetala je i donosila plodove već od aprila, ali zbog toga bi često stradale od mraza i rod im je bio prilično nepouzdan. Novouzgojene sorte cvjetaju kasnije i manje su sklone oštećenjima od mraza. Te nove sorte su pojednostavnile uzgoj crne ribizle, otporna je na plamenjaču i kovrdžanje listova.

Crvena ribizla tradicionalno dozrijeva od polovine juna do kraja jula, zavisno o sorti. Želite li cijelo ljeto uživati u plodovima, posadite nekoliko različitih sorti-od najranijih do najkasnijih.

Želite li ribizlu čije plodove možete brati stojeći, ne zauzima mnogo prostora i korov oko baze se lako plijevi, pretvorite svoju reznicu u grmoliku stablašicu. Uklonite sve pupove s donje polovine reznice tako da se izdanci ne razvijaju ispod nivoa tla. Reznicu okomito u tlo ukopajte na odabranoj lokaciji. Kada reznica pusti korijenje i razvije nove izdanke, zavežite najsnažniji izdanak za bambusov štap, a ostale uklonite. Pustite da izdanak naraste oko jednog metra pa mu orežite vrh. Postrani izdanci rasće iz gornja tri ili četiri pupa.

Najjednostavniji način obnavljanja snage i živosti starog grma ribizle je u zimu orezati sve grane do nivoa tla. Idućeg će se proljeća iz zemlje pojaviti veliki broj izdanaka koji će se razviti tokom ljeta. Godinu nakon toga trebali bi početi stvarati plodove.

Izvor: zdravasrbija.com

PROČITAJTE:

Kada je pravi momenat za branje višnje

Rogač ŠLJIVE – Bolest od koje se deformišu PLODOVI

Kako se uzgaja TRNJINA?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI