Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img

Trikovi u gajenju ribizle

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bogatstvo vitamina, antocijana i minerala je najvažniji razlog zašto potrošači  kupuju ribizle.

  • Ako želite da cijelo ljeto uživate u plodovima ribizle, posadite nekoliko različitih sorti, od najranijih do najkasnijih.
  • Želite li ribizlu čije plodove možete brati stojeći, a da ne zauzima mnogo prostora, pretvorite je u grmoliku stablašicu. Uklonite sve pupoljke sa donje polovine reznice, tako da se izdanci ne razvijaju ispod nivoa tla. Reznice uspravno ukopajte u zemljište na odabranoj lokaciji. Kada reznica pusti korijenje i razvije nove izdanke, zavežite najsnažniji izdanak za štap, a ostale uklonite. Pustite da izdanak naraste oko jednog metra, pa mu odsijecite vrh.

Pročitajte: Kada se sadi ribizla, kako pripremiti sadnice i odrediti rastojanje?

  • Najjednostaviji način obavljanja snage i živosti starog grma ribizle jeste taj da joj u zimu orežete sve grane do zemlje. Na proljeće će se iz zemlje pojaviti veliki broj izdanaka koji će se razviti tokom ljeta. Nakon godinu dana ribizla bi trebalo da počne da rađa.
  • Kos i čvorak vole mekane, crvene plodove ribizle. Nadmudrite ih tako što ćete se odlučiti za bijele i ružičaste sorte.
  • Crna ribizla je kraljica aromatičnog voća. Najbolje uspijeva i najslađa je posađena u bogatom alkalnom zemljištu, ali ako vaša zemlja nije takva, dodajte joj smrvljenog krečnjaka kojim ćete napuniti jamu za sadnju.

Pročitajte: Zašto je CRVENA RIBIZLA tako dobra za vaše zdravlje

  • Fransucka je poznata po likeru od crne ribizle, a tradicionalni francuski trik pojačavanja arome crne ribizle jeste bacanje komadića starog gipsa oko baze grmova zimi. Zimski mrazevi smrviće gips i korijenje će lako aporbovati kalcijum-sulfat, od kog je gips i napravljen.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI