Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDolazi sezona petunija, ako uradite jednu stvar cvjetaće do jeseni

Dolazi sezona petunija, ako uradite jednu stvar cvjetaće do jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Petunije dolaze u različitim bojama i veličinama i poprilično su zahvalne za gajenje, zbog čega definitivno spadaju među omiljene biljke vrtlara i generalno svih ljubitelja cvijeća.

Mogu da se uzgajaju iz sjemena, ali sa sadnicama je to mnogo lakše.

Dobru njegu, ova jednogodišnja biljka vam uzvraćaju višestruko. Petunije cvjetaju tokom proljeća i ljeta pa i do jeseni, što se obezbjeđuje redovnim odsijecanjem suvih cvjetova.

Posebno im pogoduju osunčana mjesta. Idealno mjesto za to je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako treba izbjegavati.

Pročitajte: 5 MOĆNIH RAZLOGA DA OPLEMENITE BAŠTU GERANIJUMOM – Štiti od svađa, pomaže kod glavobolje i prehlade

U prodaji se mogu naći stajaće petunije i one viseće.

Petunije dolaze u različitim bojama i mogu biti jednobojne ili šarene. Što se tiče oblika, mogu se naći ljevkaste, ali i potpuno otvorene.

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenovito mjesto, najbolje na istočnu ili zapadnu stranu. U vrijeme ljetnje žege, treba ih zalivati i do 2 puta dnevno, najbolje ranije ujutru, kišnicom ili ustajalom vodom.

Za dohranu možete koristiti đubriva na bazi kalcijuma ili fosfora. Osjetljive su na biljne vaši, pa se preporučuje da na vrijeme nabavite zaštitu i omogućite joj da cvjeta što duže.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI