Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoTretiranje plodova jabuke poslije berbe

Tretiranje plodova jabuke poslije berbe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prije skladištenja, odabrani plodovi mogu da se tretiraju kako bi se izbjegli rizici od pojave fizioloških i parazitskih oboljenja u toku čuvanja.

Međutim, tretiranje plodova poslije berbe ne bi trebalo da postane sistematično, jer tretmani donose dodatne troškove, gubitak vremena i rizik od fitotoksičnosti plodova. Dakle, trebalo bi dobro procijeniti opravdanost tretmana, u zavisnosti od osjetljivosti kontigenata plodova.

Postoji nekoliko vrsta tretmana:

  • tretiranje fungicidima za sprečavanje pojave oboljenja kao što su gleosporioze, botritis, monilija (nema registrovanih preparta u Srbiji, pa se u ovu svrhu obavlja posljednje tretiranje odgovarajućim fungicidima dok su plodovi još na stablu)
    • tretiranje antioksidantima za sprečavanje pojave posmeđivanja pokožice (nema registrovanih preparata)
    • tretiranje kalcijumom za sprečavanje pojave gorkih pjega i drugih fizioloških oboljenja u vezi sa disbalansom u ishrani (nema registrovanih preparata, nego se koriste preparati na bazi kalcijuma u toku vegetacije)
    • tretiranje inhibitorima djelovanja etilena radi usporavanja procesa sazrijevanja plodova, a koristi se preparat „Smartfresh“. Plodovi tretirani ovim preparatom tokom i poslije čuvanja imaju bolju čvrstinu, veći sadržaj kiselina, manje kaliraju.

Pročitajte: Kada je pravo vrijeme za berbu jabuka

Sa organoleptičkog stanovišta, tretirani plodovi imaju slabije razvijenu aromu, ali su istovremeno hrskaviji, što je za većinu potrošača važnije.

Veoma važan efekat preparata jeste i da spriječava pojavu posmeđivanja pokožice, bilo da je riječ o posmeđivanju pokožice zelenih plodova, odnosno, skladu ili starosnom posmeđivanju. Tretman „Smartfreshom“ može da se obavlja nezavisno od tipa hladnjače, s tim što komora u kojoj se radi tretman mora da bude dobro zatvorena. Sam preparat se ne kupuje na slobodnom tržištu, nego se tretiranje plodova obavlja uslužno. Neke sorte (npr. breburn) ne bi smjele da se tretiraju kako ne bi došlo do pojave unutrašnjeg posmeđivanja.

Plodove kod kojih je ustanovljen nizak sadržaj kalcijuma i loš odnos između kaliijuma i magnezijuma naspram kalcijuma takođe ne bi trebalo tretirati.

Pročitajte: Savjeti za pravilno čuvanje jabuka tokom zime!

Sastav gasova u komori prilikom tretiranja mora biti prilagođen tretiranim plodovima, jer se može desiti da dođe do pojave ožegotina od ugljen dioksida.

dipl. inž. Sandra Miletaković, PSSS Kruševac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI