Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTravnjak zimi “spava” – Februar je početak za njegu

Travnjak zimi “spava” – Februar je početak za njegu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Travnjak zimi “spava” ali je ipak potrebno tokom februara početi njegu travnjaka. Suša tokom ljetnjih mjeseci može stvoriti “suva ostrva” u travnjaku bez trave.

U februaru možete vršiti sjetvu smjena na mjestima koja su tako oštećena. Ako ste u novembru nađubrili travnjak u februaru primijenite NPK 15:15:15 u količini od 3,5 kilograma na 100 kvadratnih metara. Ovo đubrivo dobro podstiče rast korijena, bokora i lista tokom dužeg vremenskog perioda. Dosijavate 1 kilogram sjemena na 100 kvadratnih metara.

Travnjak zimi

Kada dosijavate oštećena mjesta vodite računa o kvalitetu sjemena koje koristite. Obratite naročito pažnju da li je taj dio travnjaka na osunčanom ili sjenovitom dijelu bašte. Dijelovi koji su u sijenci treba da dosijavate dva puta godišnje.

Važno je da obavljate i aeraciju travnjaka nekim od alata – vilama ili sličnim alatom. To će stvoriti uslove da se obezbijedi akumulacija vode u tim “džepovima” i dotok vazduha koji će omogućiti bolji razvoj korijena i bokora trave koju ste posijali.

Pročitajte: ZIMSKA BUĐ – Ova pojava uništava vaš travnjak, evo kako da je spriječite!

Jesenas ste trebali ostaviti travu visine od najmanje 7 centimetara jer će tako biti zaštićena od mraza. Tokom proljeća dovoljno je da kosite travu na 3 -4 centimetara i time ćete travu držati u dobroj kondiciji (niže od toga je nepoželjno jer nanosi štetu travi).

Tokom prvog mjeseca proljeća – marta đubrenje se nastavlja sa KAN 27% (2 – 4 kilograma na 100 kvadratnih metara). To učinite poslije košenja uz obilno zalivanje poslije đubrenja. Tako ćete podstaći rast zelene mase uz intenzivno zelenu boju.

Tečna prihrana se vrši malo skupljim preparatima – gvožđe u helatnom obliku koji donosi brz oporavak travnjaka i tako željenu intenzivno zelenu boju. Vrijedi ako želite da uživate u svom travnjaku tokom vrelog ljeta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI