Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKoja su zemljišta pogodna za gajenje borovnice?

Koja su zemljišta pogodna za gajenje borovnice?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajena borovnica ima širok areal uspijevanja i svojevrsne zahtjeve u pogledu klimatskih i zemljišnih uslova.

Optimalan sadržaj humusa u zemljištu za gajenje borovnice je od 7 do 10%. Laka, strukturna, dobro drenirana i dobro aerirana kisela zemljišta bogata humusom odgovaraju borovnici. To su prije svega šumska zemljišta bogata ostacima nastalih raspadanjem šumskih sastojina, gajnjače, deluvijalna zemljišta sa puno humusa u podnožju planinskih visova, višegodišnji pašnjaci i slično.

Organske materije (humus) pomaže u zaštiti osjetljivih korijenova borovnice tako što spriječava iznenadne promene pH vrijednosti, vlažnosti i temperature zemljišta. Kiselost zemljišta (pH) trebalo bi da bude između 4,2 i 4,8 sa vrlo malim odstupanjima. Ona mora da se redovno kontroliše mada je svako odstupanje veoma brzo i vizuelno uočljivo na žbunu borovnice.

Pročitajte: Sorte borovnice ranog zrenja – Prednosti i mane

Dubina zemljišta trebalo bi da je 30 do 50 cm, a što je deblji sloj bogat sa humusom, to je uspjeh u gajenju borovnice bolji.

Zemljište mora da bude stalne umjerene vlažnosti, a nedostatak vlage nadoknađuje se instaliranjem sistema za navodnjavanje (“kap po kap”). Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na prisustvo truležnica korijenova višegodišnjih kultura koje mogu štetno da djeluju na simbiotsku mikorizu korijena borovnice.

Pročitajte: Kako i kada se sprovodi rezidba borovnice?

Prisustvo obične (šumske) borovnice je siguran pokazatelj povoljnosti nekog zemljišta za gajenje visokožbunaste borovnice. S obzirom da se najčešće ova proizvodnja obavlja na manjim površinama, potrebno je svaku parcelu brižljivo odabrati i izvršiti neophodnu agrohemijsku analizu zemljišta.

Mr Nebojša Mladenović, PSSS Vranje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI