Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetTraktorske gume: Kako produžiti vijek trajanja?

Traktorske gume: Kako produžiti vijek trajanja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Traktorske gume, naročito posljednje, toliko su skupe,, da kad dođe vrijeme njihove zamjene poljoprivrednike hvata “noćna mora”. Osnovni savjet stručnjaka za poljoprivrednu mehanizaciju je da se strogo poštuju preporuke i propisi proizvođača guma. Pritisak pneumatika treba kontrolisati manometrom svakih 15 dana.

Osnovno pravilo pri održavanju je da one uvijek budu nampumpane prema uputstvima proizvođača, odnosno, da se propisani pritisak redovno održava. Kod mnogih traktorista postoji pogrešno uvjerenje da jako tvrda guma ima veću teretnu izdržljivost. Naprotiv, previše napumpana guma sklona je u radu većem klizanju koje uzrokuje brže “lizanje”, zatim ostavlja duboke tragove na terenu, a istovremeno povećava potrošnju goriva.

Nije dobro i kada su gume nedovoljno napumpane. Tada postoji mogućnost da guma klizi na samom bandažu i oštećuje ventil i kida tekstilne niti. Preveliko prijanjanje mekše gume terenu, umanjuje brzinu kretanja i prouzrokuje neravnomjerno trošenje profila.

Pritisak prema podlozi

Traktori obavljaju razne radne operacije, teže i lakše, kao što su, na primjer, oranje i transport.

Prema uslovima rada i pneumatici su podvrgnuti veoma različitim zahtjevima prema opterećenju, brzini vožnje i stanju podloge. Podloga se prilagođava više ili manje profilu gume pa dolazi do njihovog “priljubljivanja”. Prilikom poljskih radova, bokovi pneumatika trpe bočne sile, kakav je slučaj kod oranja kada jedna guma ide po dnu brazde. Kako na pneumatike, osim bočnih sila, uslijed teže traktora, djeluje i opterećenje zbog sile otpora pluga – bokovi guma se deformišu.”, objašnjava Milan Mijailović, serviser poljoprivredne mehanizacije iz Smedereva i ističe da su te deformacije vidljive na unutrašnjoj površini bočnih delova guma.

Kada se traktor vozi putevima sa tvrdom podlogom, pritisak vazduha u gumama treba povećati. Ako se pritisak ne poveća dovoljno, nastat će krivljenje rebara gume. Rebra se savijaju u smjeru vožnje, dodir sa podlogom oslabi pa se tako gume troše neravnomjerno i brzo propadaju. Uz pravilan pritisak, gume će se trošiti pretežno po sredini i istovremeno.

Kako se guma deformiše?

Uz isti pritisak vazduha i uz isto opterećenje, guma se na tvrdom putu jače deformiše, a na mekanom zemljištu deformacije gotovo i da nema. Uz smanjen pritisak vazduha, guma se bolje prilagođava podlozi. Što je pritisak vazduha u gumama manji – veća je dodirna površina sa podlogom pa se opterećenje ravnomjerno raspoređuje, što pri traktorskim radovima na njivama znači i manje sabijanje zemljišta.

Takođe, pri malom pritisku u gumama, veći broj rebara prijanja za podlogu i nema proklizavanja točkova. Međutim, smanjeni pritisak vazduha u gumama smanjuje i nosivost guma. Pri vožnji na tvrdoj podlozi, nedovoljno napumpane gume deformišu se i brzo strada skelet gume. Da bi se to izbjeglo, na tvrdoj podlozi pritisak u gumama treba povećati.”, ističe majstor Mijailović.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Predsjednik Bjelorusije: Traktor kao lijek protiv koronavirusa

Upravljanje sa dva traktora istovremeno

Otkriće japanskih naučnika moglo bi spriječiti prevrtanja traktora?

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...