Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUpravljanje sa dva traktora istovremeno

Upravljanje sa dva traktora istovremeno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uređajem „Electronic Drawbar”, prvi put je farmerima ponuđen sustav navođenja prema kojem traktor bez vozača na polju automatski prati traktor ispred sebe.

Dva stroja komuniciraju radiovezom preko GPS sustava, a navođenje je vrlo visoke preciznosti. Vozač prvog (vodećeg) traktora nadgleda monitorom oba stroja i ima pun pristup kontroli upravljačkih komandi traktora koji ga prati. Istovremenim nadzorom nad dva stroja, povećava se produktivnost upravljanja.

San o više rada s manje truda napokon se ostvaruje. Čak i najnaprednije vizije učinkovitog rada na terenu pokazuju da je na primjer sedmerostruko smanjenje vremena potrebnog za berbu izvan bilo kakve svijesti o tehnološkim mogućnostima. Učinkovito korištenje autonomnih strojeva mogao bi stvoriti financijske prednosti osobito u zemljama s velikim poljoprivrednim površinama.

Ovim sustavom navođenja mogla bi se postići barem dva puta veća trenutna brzina rada na terenu. Osnove ovog koncepta je „nevidljivo“ udvajanje traktora. Za vrijeme rada na polju, traktor koji vodi i traktor koji prati na predodređenoj udaljenosti, povezani su ovim „Electronic drawbar“ posebnim sustavom kontrole koji dopunjuje postojeće upravljačke kontrole traktora.

Vodeći traktor prima podatke od GPS satelita o prijeđenoj kilometraži i prenosi te podatke radio vezom pratećem traktor koji koristi te navigacijske podatke za praćenje. Sustav kontrole je dopunjen sustavom povratnih informacija za vodeći traktor kako bi se omogućio sigurnosni razmak.

Na taj način, vozač stroja koji se nalazi ispred prima signal upozorenja trenutačnim prekidom radio veze ili kad prateći traktor naiđe na neočekivanu prepreku.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI