Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠest potencijalno otrovnih biljaka koje jedemo svakodnevno

Šest potencijalno otrovnih biljaka koje jedemo svakodnevno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji dosta vrsta voća, povrća, ali i drugih biljnih vrsta koje rado konzumiramo, ali koje su isto tako potencijalno opasne za naše zdravlje ukoliko se pripremaju ili konzumiraju nepropisno. Pripazite malo na ove vrste ili bar na njihove dijelove.

Paradajz naravno nije otrovan, ali preporuka da budete oprezni sa njim nije svakako bez razloga. Postoji dosta vrsta voća, povrća, ali i drugih biljnih vrsta koje mi rado konzumiramo, ali koje su isto tako potencijalno opasne za naše zdravlje ukoliko se pripremaju ili konzumiraju nepropisno. Prema Modern farmeru, evo nekoliko činjenica o njima koje vjerojatno niste znali.

Paradajz

Iako je već rečeno kako paradajz nije otrovan, neki njegovi dijelovi ipak jesu. Plod svakako nije, ali lišće biljke paradajza, kao i korjen i stabljika (u nekim slučajevima, čak i nedozreli plodovi) bogate su tomatinom, alkaloidom koji je u izvjesnoj mjeri toksičan za ljude.

Neće vas ubiti, osim ako ne pojedete na kilograme ovog povrća. Ipak, možda završite sa gastrointestinalnim stresom.

Jabuke, višnje i kajsije

Sjeme svih ovih voćnih vrsta nije jestivo. Ono je gorkog ukusa, neprijatno i teško za varenje. Taj njegov gorak ukus zaštitni je element, odnosno, priroda je to tako uredila kako ga životinje ne bi jele i na taj način uništavale biljke. Svojstva sjemena potiču od supstance koja se naziva amigdalin, koje se pretvara u cijanid kada dođe u kontakt sa kiselinama u čovjekovom probavnom sistemu.

Trešnje, kajsije, breskve i nektarine imaju ovu supstancu u mnogo većim koncentracijamanego na primjer jabuke, ali sva sjemena i koštice ih imaju.

A šta ako slučajno progutate nešto ? Nije ništa strašno. Vaše tijelo će to jednostavno odbaciti.

Grah

Mnoge mahunarke mogu da izazovu blage gastrointestinalne tegobe kada su nedovoljno kuvane, ali crveni grah (vrsta koja se uvijek koristi u čili sosevima) je poseban.

Zrna graha sadrže fitohemaglutinin. Ukoliko pojedete i samo nekoliko nedovoljno kuvanih zrna, možete da imate ozbiljnih problema sa dijarejom i povraćanjem.

Prema FDA (The Food and Drug Administration) to nije fatalno i rijetko može da dovede do hospitalizacije, ali prilično je uobičajeno da ljudi imaju problema nakon konzumiranja graha koji nije odgovarajuće termički obrađen.

Rabarbara

Rabarbara je proletna vrsta, koja je kiselog ukusa i podsjeća na celer. Listovi ove biljke izuzetno su otrovni. Veoma su bogati oksalnom kiselinom, koja brzo izaziva otkazivanje rada bubrega kod ljudi.

Oko 25 gr čiste oksalne kiseline prosječna je količina koja je smrtonosna za čovjeka. Ipak, listovi rabarbare ne sadrže samo čistu oksalnu kiselinu i zapravo je potrebno oko 11 kilograma lišća da bi došlo do fatalnih posljedica. Ipak, budite oprezni. Za svaki slučaj.

Šparoga

Kao i kod rabarbare, dio kod šparoge koji je jestiv je njena mlada stabljika i ona je savršeno bezbjedna za jelo. Ipak ovo povrće krije i jednu tajnu – njegovi plodovi, jarko crvene bobice, toksični su za ljude.

Dovoljna je i sasvim mala količina koja izaziva povraćanje i stomačne tegobe. Malo aktivnog uglja može da riješi ovaj problem i da neutrališe eventualne neprijatne posljedice.

Indijski orah

Još jedno ukusno voće koje nikako ne bi trebali da jedete u sirovom stanju (kada se kupe, oni obično budu već pečeni). Porijeklom iz Amazona, indijski orah zapravo nije orah već je u pitanju sjeme koje se čudno izdiže sa dna voća. Ono je takođejestivo, ali se rijetko viđa osim u tropskim krajevima.

Možda ste primjetili da se indijski oraščići nikada ne nalaze u ljusci, poput kikirikija i to je iz razloga što kada su u sirovom stanju, obloženi su anakardnom kiselinom. Ovakiselina veoma je blisko povezana sa kiselinom koja se nalazi i u otrovnom bršljanu. Ipak, mnogo je gori slučaj kada je pojedete.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...