Utorak, 4 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZablude: Sjeme će klijati bez obzira kako ste ga čuvali i koliko...

Zablude: Sjeme će klijati bez obzira kako ste ga čuvali i koliko je staro

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste već odlučili koje ćete kulture posijati ovog proleća, sada je vrijeme da nabavite i sjeme. Nešto ćete kupiti, a neke sjemenke ste ipak sačuvali u podrumu jer znate da je baš ta sorta provjereno dobra. Međutim, upravo ovde nastaju najveće zablude.

Zabluda:

Kraj zime i početak proleća idealno je vrijeme da u bašti posijete one kulture koje rado konzumirate. Sticajem okolnosti u podrumu ste pronašli staro sjeme nekog kvalitetnog i preukusnog paradajza koje ste sačuvali da opet posijete. Iako ne znate koliko je sjeme staro i da li su uslovi u kojima ste ga čuvali bili adekvatni vi odlučujete da ga posijete u nadi da će ono proklijati.

Istina:

Ipak, ovde ste se prevarili! Ako ste uradili sve kako treba, a vaše sjeme ipak nije proklijalo, postoji mogućnost da je previše staro ili da ga niste čuvali dobro. I ovo se odnosi na sve, ne samo na sjemenke paradajza.

Za čuvanje sjemenki postoje određena pravila. One se obično čuvaju na tamnom, prohladnom i suvom mjestu. Ne smiju biti blizu direktnog izvora toplote, niti smiju biti izložene visokim temperaturama. Pruje skladištenja sjemenke moraju biti potpuno suve, u suprotnom mogu izazvati truljenje. Biljka čije ste sjeme uzeli mora biti potpuno zdrava, ili će sjeme takođe biti zaraženo.

Zato ukoliko niste sigurno da ste sve ovo uradili, najbolje je da obnovite vaše zalihe!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

marinara sos

Kako da napravite marinara sos

Ovaj marinara sos je odličan uz špagete, ali i kao zamjena za pizza sos. Donosimo recept, uputstva, ali i video tutorijal. Marinara sos je popularni...