Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoTov živine: Unapređenje proizvodnje živinskog mesa kroz različite metode tova

Tov živine: Unapređenje proizvodnje živinskog mesa kroz različite metode tova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cilj unapređenja proizvodnje živinskog mesa nije samo povećanje brzine, već i poboljšanje kvaliteta proizvoda. Kroz različite tehnike tova, postižemo sočnije, hranljivije i ukusnije meso, što ga čini traženijim na tržištu. U ovom članku, istražićemo tri glavne vrste tova živine: brzi, rani i pozni, kako bismo bolje razumjeli njihove karakteristike i primjenu.

Brzi Tov

Brzi tov živine podrazumijeva forsiranu ishranu sa ciljem brzog porasta težine životinja. Ova metoda se primenjuje na mladim jedinkama u periodu najintenzivnijeg rasta. Kroz ovaj proces, životinje se dovode do zrelosti za klanje u što kraćem vremenskom periodu, što doprinosi većoj efikasnosti proizvodnje.

Rani Tov

Rani tov koristi mlade životinje koje su završile svoj period rasta i nisu pogodne za reprodukciju. Cilj je kratkotrajno poboljšanje ishrane radi unapređenja kvaliteta mesa i postizanja bolje cijene na tržištu. Ova tehnika je posebno korisna za poboljšanje kvaliteta mesa kod životinja koje su već dostigle određenu težinu.

Pozni Tov

Pozni tov se primjenjuje na odraslim životinjama koje su izuzete iz reprodukcije. Cilj je povećanje težine i poboljšanje kvaliteta mesa, ponekad čak i dobijanje živinske masti. Ova metoda se često koristi kod tova gusaka i plovaka radi dobijanja specifičnih proizvoda poput džigerica.

Faktori Uspijeha

Uspijeh u svakoj vrsti tova zavisi od nekoliko ključnih faktora:

  • Kvalitet tovnog materijala
  • Ishrana
  • Nega
  • Način držanja
  • Dužina tova

Kvalitetan tovni materijal ključan je za postizanje željenih rezultata. Samo potpuno zdrave i normalno razvijene životinje treba koristiti za ovu svrhu. Pri odabiru živine za tov, važno je obratiti pažnju na njihovu kondiciju i starost.

Zaključak

Različite tehnike tova pružaju poljoprivrednicima mogućnost da unaprede proizvodnju živinskog mesa i postignu bolje rezultate na tržištu. Odabir odgovarajuće metode tova i pažljivo upravljanje ključni su faktori za postizanje uspeha u ovom segmentu poljoprivrede, navodi portal AgroSvjet

Kako se hrani živina u tovu pročitajte na linku ispod:

Ishrana živine u tovu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI