Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOptimalni položaji za gajenje jagoda: Kako optimizovati rast

Optimalni položaji za gajenje jagoda: Kako optimizovati rast

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jagoda, voćka koju mnogi vole zbog njenog slatkog ukusa i sočnosti, zahtijeva pažljiv izbor položaja kako bi se postigao najbolji mogući rast i prinos. Prema nedavnim istraživanjima, otkriveno je da su ključni faktori za uspijeh gajenja jagoda položaji koji nisu izloženi vjetru i akumulaciji hladnog vazduha. U nastavku, istražujemo optimalne položaje za različite sorte jagoda i njihove karakteristike.

Rane sorte jagoda najbolje napreduju na južnim položajima, gdje se minimalizuje rizik od pozni proljećnih mrazeva. Ovi položaji omogućavaju ranije zrenje plodova za otprilike 10 dana u poređenju sa sjevernim položajima, što je ključno za tržišnu konkurentnost. S druge strane, za srednje sorte preporučuju se sjeveroistočni položaji, dok su sjeverni položaji i ravničarske površine idealni za gajenje pozne sorte jagoda. Ovi položaji omogućavaju pozne sorte da kasnije cvjetaju, izbjegavajući tako rizik od pozni proljećnih mrazeva koji mogu ugroziti rod.

Pored optimalnih položaja, važno je uzeti u obzir i druge faktore kao što su kvalitet zemljišta, osunčanost i pravilno zalivanje kako bi se postigao maksimalan prinos i kvalitet plodova. Kombinacija pravilne lokacije i adekvatne njege ključna je za uspijeh u gajenju jagoda.

U zaključku, izbor pravog položaja za gajenje jagoda može biti odlučujući faktor za postizanje uspeha u ovom poslu. Pažljivo planiranje i uzimanje u obzir specifičnosti različitih sorti jagoda mogu znatno poboljšati prinos i kvalitet plodova, čineći gajenje ove voćke izuzetno profitabilnim i zadovoljavajućim, piše AgroSavjet.

Kaje zemljište je najpogodnije za sadnju jagoda pročitajte u linku ispod:

Kakvo zemljište odgovara jagodama za postizanje visokih prinosa?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI