Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img

Top 5 najotpornijih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za sve one kojima nijedna biljka ne uspijeva, našli smo 5 biljaka koje će odgajiti bez mnogo truda

Monstera

Ova biljka je idealna za početnike. Potrebna joj je jaka svijetlost ali ne od direktnog sunca. Da li ste je stavili na pravo mjesto znaćete po listovima, kada im ponestane svjetlosti, zatvoriće se na obodu. Monstera se đubri od maja do septembra, svakih 15 dana tečnim đubrivom, a presađuje se svake godine, na kraju zime u veću saksiju. Može da dostigne 2-3m visine. Listove perite jednom mjesečno, a one izrazito velike poduprite.

Hipoestes

Cvjeta od jula do septembra, voli dosta svjetla, ali, kao i njena drugarica monstera, ne voli jako sunce. Đubri se od maja do septembra, a lišće joj treba orošavati vodom. Zimi se zaliva jednom nedeljno, dok se u proljeće presađuje u veću saksiju. Redovno je orezujte.

Anturijum

Postoje 3 vrste anturijuma i sve cvjetaju mjesecima. Uz dobru njegu jedan cvijet može da traje i tri mjeseca. Ova biljka ljeti ne smije da se stavlja na direktno sunce, dobro podnosi poluhlad, a zimi ipak mora na jaku svjetlost da bi procvjetala. Ljeti se zaliva na tri do četiri  dana, zatim jednom nedeljno. Anturijum se presađuje u proljeće, a da bi opstao, voda ne smije da se zadržava oko korijena.

Agrumi

Pomorandže, limun, grejpfrut, mandore su moderne, lijepe, dekorativne biljke. Lako se razmnožavaju sjemenom, ali tada daju manje plodova. Ako ih razmnožavate kalemljenjem pravo vrijeme je april ili septembar. Agrumi u saksiji mogu da žive desetak godina, cvjetaju tokom proljeća i ljeta, a zimi vas čašćavaju plodovima. Treba im mnogo svjetlosti, kao i godišnje orezivanje.

Bugenvilija

Cvijet kod ovih biljaka javljla se od maja do novembra. Važno je da znate da poslije cvjetanja sve izdanke treba da orežete na polovinu. Ljeti joj  prija mnogo sunca, a zimi treba da bude na verandi. Od aprila do septembra se đubri, nakon toga je pustite da se odmara. Zimi se zaliva na 10-15 dana. Ako je temperatura u prostoriji iznad 15 stepeni, orošavajte je. Razmnožava se reznicama u avgustu ili septembru.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Zaboravljene proljećne biljke kojima su se liječile naše bake

Lavanda: Kako da uzgajate lavandu u saksiji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI