Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTajfun zahvatio brod sa gotovo 6.000 grla stoke, nestao i 41 član...

Tajfun zahvatio brod sa gotovo 6.000 grla stoke, nestao i 41 član posade

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Japanska obalna straža u potrazi je za teretnim brodom koji je u srijedu naveče uputio poziv u pomoć zapadno od ostrva Amami Oshima na jugozapadu ove azijske zemlje. Do sada je pronađen samo jedan član posade.

Japanska obalna straža u potrazi je za teretnim brodom sa 42 člana posade, a koji je prevozio 5.867 goveda. Brod je nestao nakon izdavanja signala za pomoć zbog tajfuna Maysak. Sa plovila su u srijedu naveče po lokalnom vremenu uputili poziv u pomoć zapadno od ostrva Amami Oshima na jugozapadu ove azijske zemlje.

Kako javlja japanska obalna straža, jedan član posade pronađen je kako u spasilačkom prsluku pluta u nemirnom moru, a potraga za još njih 41 se nastavlja.

Brodu je otkazao motor

Većina članova posade je sa Filipina, tačnije njih 39 dok su dvije osobe sa Novog Zelanda i jedna iz Australije. Prema navodima obalne straže spašeni čovjek je Saren Edvarodo, 45-godišnji Filipinac koji tvrdi da je brodu otkazao motor prije nego što ga je udario val i prevrnuo se.

Nastavlja se potraga za ostalima, a u nju su uključena tri broda, pet aviona i dva ronioca.

Brod je otputovao iz Napiera na Novom Zelandu 14. avgusta prema luci Jingtang u Tangshanu u Kini, a očekivalo se da će putovanje trajati 17 dana.

Aktivisti ukazuju na rizike transporta živih životinja

Novozelandska organizacija za zaštitu životinja SAFE rekla je da je ova tragedija pokazala rizike trgovine povezane s izvozom živih životinja. “Ova goveda nisu smjela biti na moru“, napomenula je upravnica organizacije Marianne Macdonald.

Podsjećamo, Europska unija će osnovati istražni odbor koji će istražiti kršenje zakona EU o zaštiti životinja tokom prijevoza i sa njim povezanih operacija unutar i izvan njenih granica, uključujući zračni, drumski, željeznički i morski transport.

Sve je češće kršenje dobrobiti životinja tokom prijevoza, a posljednji veći slučaj u Europi zabilježen je u junu kada je brod Neameh isplovio iz Kolumbije s oko 4.000 grla stoke.

Zaustavila ga je španska policija i carinici u pratnji ratne mornarice kako bi istražili krijumčare li kokain. Da bi uopšte pretražili plovilo, morali su koristiti aparate za disanje jer su uslovi na brodu bili nepodnošljivi. Mnoge životinje su ležale danima uginule na hrpama izmeta, trule hrane i urina.

Izvor: agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI