Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoU košnici ni kilogram meda - Za pčelare jedna od najlošijih godina

U košnici ni kilogram meda – Za pčelare jedna od najlošijih godina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Već je izvjesno da će ova godina biti jedna od najlošijih, koliko pamte i najstariji pčelari u Rogatici, čemu u prilog svjedoči i činjenica da su prinosi meda ispod kilograma po košnici, što je deset puta manje nego lani.

Pčelari okupljeni u Udruženju Sat krivca vide u vremenskim neprilikama, odnosno kiši, koja je padala u najvećem dijelu sezone, kada je trebalo da pčele, kako kažu, rade punom parom. Nadaju se da će prihranom uspjeti da sačuvaju pčelarstvo, koje je, ističu, u ozbiljnoj krizi.

– Teško mi je, a donekle i sramota reći da su sanduci sa mojim pčelama, koji su sa vrlo jakim društvima, skoro prazni, iako iz njih u dosadašnjem medobranju nisam uzeo u prosjeku ni kilogram meda – kaže predsjednik Sata Miloš Nedić, koji danonoćno prati svojih nešto više od 60 društava u rodnim Brankovićima na sjeverozapadnim obroncima Sjemeća.

To je, dodaje on, za deset, pa čak i više, puta manje meda nego prošle i većinu ranijih godina.

Slično priča i Mile Balčak iz Drobnića kod Rogatice, kome je pčelarstvo sa više od 100 košnica osnovno zanimanje od kojeg živi.

– I ja do sada nisam uzeo ni kilogram meda po košnici. Pčelarim na dva mjesta. Stacionarno, ovdje u mojim Drobnićima i u Vodicama kod sela Starčići, odakle mi je otac, i zanimljivo, meda nema ni kod jednih ni kod drugih društava – žali se Balčak.

I on smatra da su razlozi za lošu godinu vremenske neprilike.

– Nema meda ni njima ni nama i ako želimo da sačuvamo pčelarstvo, treba prihrana već od sada – poručuje Balčak.

Da sve ipak ne bude toliko crno pobrinuo se načelnik Rogatice Milorad Jagodić. Iz opštinske kase, u kojoj, zbog pandemije virusa kovid 19, ne cvjetaju ruže, izdvojio je sredstva za koja je kupljeno 3.300 kilograma šećera ili dva kilograma na svako od 1.647 pčelinjih društava, koliko ih imaju 52 registrovana pčelara.

– Iako je ovo simbolična pomoć pčelarstvu, koje je u ozbiljnoj krizi, mi smo, neizmjerno zahvalni načelniku i opštinskoj upravi. Udruženim sredstvima pokušavamo spasiti što više pčelinjih društava širom opštine. Sa ovim i šećerom koji samostalno obezbijedi svaki pčelar, pravićemo “pogače” i sa njima prihranjivati društva za koja ocijenimo da su ostala bez hrane, kojih je najveći dio, pogotovo kod onih pčelara koji su na početku vrcanja iz košnica uzeli malo više, nadajući se da će pčele u nastavku medobranja uzeto nadoknaditi – poručuju iz udruženja Sat, koje je formirano prije skoro 20 godina.

Izvor: eKapija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI