Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSvježi KRASTAVCI bez trunčice GORČINE: Ključ je u pravilnom zalijevanju

Svježi KRASTAVCI bez trunčice GORČINE: Ključ je u pravilnom zalijevanju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom proizvodnje krastavaca, često se susrećemo s gorčinom, neprijatnim ukusom koji se može javiti zbog nepravilnog zalivanja. Da biste izbjegli ovu neprijatnost i uživali u svježim i sočnim krastavcima, ključ je u pravilnoj vlažnosti zemljišta.

Neredovno ili nedovoljno zalijevanje, kao i upotreba hladne vode, najčešći su krivci za stvaranje kukurbitacina, materije odgovornih za gorčinu u krastavcima. Kako biste osigurali da vaša berba bude oslobađena ovog neželjenog ukusa, važno je držati tlo umjereno vlažnim.

Prema nekim stručnim istraživanjima, optimalna temperatura vode za zalijevanje krastavaca kreće se između 25 i 28°C. Preporučuje se da uvijek imate pri ruci posudu s toplom vodom kako biste spremno mogli zaliti svoje biljke. Idealno je zalijevati krastavce 1-2 puta sedmično, prilagođavajući se vremenskim uslovima i tipu tla u vašem vrtu.

Pročitajte: Zalijevanje povrća u plastenicima i na otvorenom: faktori i preporuke

Pri zalijevanju, bitno je tlo natopiti do dubine od oko 20 cm, ali pripazite da voda ne dospije ispod korijena kako biste izbjegli truljenje. Važno je da tlo ostane umjereno vlažno, izbjegavajući pretjerano sušenje, ali i stvaranje močvarnih uslova.

Što se tiče prskanja lišća krastavaca vodom ili rastvorom gnojiva, preporučuje se obaviti to nakon 18:00 sati, kada se zrak hladi i direktno sunčevo svjetlo više nije prisutno. Ovo će omogućiti biljkama da apsorbuju vlagu i hranljive tvari bez rizika od oštećenja od jakog sunca.

Uz pažljivo prilagođavanje zalijevanja i brigu o optimalnim uslovima, možete očekivati bogatu berbu ukusnih, svježih krastavaca, bez trunčice gorčine. Slijedeći ove smjernice, vaš vrt će biti raj za ljubitelje ovog osvježavajućeg povrća.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI