Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZalijevanje povrća u plastenicima i na otvorenom: faktori i preporuke

Zalijevanje povrća u plastenicima i na otvorenom: faktori i preporuke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijedi pravilo kako ranije sorte povrća trebaju više vode od kasnih sorata. Osim toga, povrću je potrebna vlaga od početka do kraja vegetacije, a najveća potreba je nakon presađivanja.

Mladim je pak biljkama u početku razvitka dnevno nužno osigurati 1-2 litre vode po kvadratnom metru dok one malo starije troše 2,5-3,5 litra dnevno. Velikim potrošačima po četvornom metru treba osigurati od 4,5-5,5 litara vode dnevno. Među velikim potrošačima svrstavamo lisnato povrće u vrijeme stvaranja lisne mase, dok plodovito povrće nešto veće količine vode zahtijeva u vrijeme zametanja prvih cvjetova, kod pojave prvih plodova i u vrijeme berbe.

S druge strane, tokom samog dozrijevanja plodova sa zalijevanjem se privremeno prestaje. Kupusnjače (kupus, kelj, cvjetača, brokula, kelj pupčar, korabica) nipošto ne smijemo zaboraviti natapati u vrijeme oblikovanja glavica. Pored toga, ova skupina povrća voli ovlaživanje cijele biljke pa ih stoga orošavajte i po lišću. Korijenasto povrće traži jednoličnu količinu vlage u svim razvojnim fazama dok lukovičasto povrće zahtijeva natapanje tokom prve dvije trećine vegetacije.

U koje doba dana zalijevati povrće ovisi od činjenice uzgaja li se ono u zaštićenom prostoru ili na otvorenom polju. Tako je u plasteniku zalijevanje poželjno provoditi u ranim jutarnjim satima jer je tada manja razlika temperature vode i zraka. Zapravo se u zaštićenom prostoru ne bi nikada trebalo zalijevati vodom temperature manje od 15 stupnjeva C i više.

S druge strane na otvorenom polju povrće se može zalijevati ili u ranim jutarnjim satima ili predvečer. Osim toga, kod uzgoja na otvorenom nakon svake kiše i zalijevanja povrće okopajte kako bi se vlaga u tlu što dulje i zadržala. U novije vrijeme sve više se prakticira navodnjavanje sistemom kap po kap koje se vrlo jednostavno može ugraditi na slavinu vodovoda.

Riječ je o tzv. traka crijevima s ugrađenim kapaljkama a čija je cijena izrazito pristupačna. Zahvaljujući ovom sistemu ostvaruje se velika ušteda u potrošnji vode a istodobno se zalijeva samo dio tla oko biljke. Time se u većoj mjeri smanjuje rizik od pojave i razvitka plamenjače i pepelnice. Ukoliko kao izvor vode za natapanje koristimo bunare moramo voditi računa da tu istu vodu prethodno malo i zagrijemo u bačvama ili sličnim spremnicima.

Naime, hladna voda može prouzrokovati opadanje cvjetova kao i mladih, tek zametnutih plodova. A kako su na hladnu vodu posebno osjetljive naše najčešće uzgajane povrtne kulture poput paradajza, krastavaca i mahuna o ovom segmentu kod zalijevanja obavezno morate povesti računa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI