Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSadnja loznih kalemova na tradicionalan način

Sadnja loznih kalemova na tradicionalan način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pitanje je kako da se obavi sadnja loznih kalemova – Ako ste se odlučili za ručni način, sadnja kalemova vinove loze u prethodno iskopane jamice je najbolji i najstariji način sadnje. Jamice se kopaju ašovom i kopaju se u pravcu reda, neposredno pored i uvijek sa iste strane oznake za sadno mjesto. Dubina jamica je 35-45 cm, a prečnika 30 cm.

Dubina sadnje direktno zavisi od klimatskih uslova. U načelu lozu treba saditi tako da spojno mjesto na loznom kalemu bude u nivou površine zemljišta. Ukoliko postoji veći nagib zemljišta na gornjim dijelovima parcele dolazi do spiranja, a na donjem do zasipanja usljed erozije zemljišta, pa tako spojna mjesta kalemova na višim dijelovima ostaju ogoljena, i izložena mehaničkim povredama, a na nižim dijelovima parcele zbog zatrpavanja iz njih će se obrazovati plitki korijenovi.

Sadnja loznih kalemova na tradicionalan način

Zato se na višim dijelovima parcele KALEMOVI sade tako da im spojno mjesto bude 3-4 cm iznad površine zemlje. Ovakav način sadnje se vrši ako nisu preduzete mjere zaštite zemljišta od erozije.

Tehnika sadnje je sljedeća – Na dno se ubaci manji sloj trošne zemlje; orezani bazalni korijenovi se radijalno postave na zemlju na dno jamića; preko korijenova se stavi sloj trošne zemlje visine 15-20 cm; rukom se sadnica pridržava u odgovarajućem položaju i dubini te se nogom ugazi dobro zemlja oko nje; zatim se jamić zalije sa 3-5 litara vode; kada zemljište upije vodu jamić se puni pripremljenom smješom zemlje i đubriva uz blago sabijanje gaženjem; zatim se nabaca malo zemlje do mjesta kalemljenja i nagazi. Ne pravi se humka jer se koriste parafinisani kalemovi. Zatim se preko kalemova navuče plastična cijevka i blago potisne u zemlju radi zaštite kalemova.

Autor: Teodor Prvulović dipl. ing. polj.

Izvor: PSSS Negotin

PROČITAJTE:

Kada je najbolje saditi vinovu lozu?

Kako đubriti vinovu lozu u jesen

Gdje je najbolje saditi vinovu lozu?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI