Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSurutka - Evo kada treba da pijete ovaj ljekoviti napitak

Surutka – Evo kada treba da pijete ovaj ljekoviti napitak

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Surutka je od davnina poznata kao ljekoviti napitak koji obiluje vitaminima i mineralima s mnogo benefita po ljudski organizam, a njena primjena je raširena među svim generacijama.

Tečnost je ovo koja nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka – kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Kako biste osjetili maksimalan efekat ove dragocjene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lijek, možete konzumirati do jedne litre surutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Prirodni lijek za jetru

Surutka pomaže kod raznih bolesti jetre: masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza… Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Pročitajte: Priprema domaće sirutke

Pomaže kod mršavljenja

Surutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, ona je važan dio redukcijske dijete i korisna kod održavanja vitke linije. Bjelančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

Rješava problem zatvora

Konzumiranje surutke podstiče probavu i rješava neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretička svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Ona sadrži mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

Smanjuje stres i osjećaj umora

Takođe podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, koja je poznata po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Pročitajte: Sirutka luči hormon sreće i tjera umor!

Reguliše povišenu masnoću u krvi

Ovaj se napitak preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenom masnoćom u krvi koju ne uspijevaju kontrolisati lijekovima i prehranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije.

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI