Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciStudija potvrdila koliko vas psi zapravo razumiju

Studija potvrdila koliko vas psi zapravo razumiju

Možda mislite da vaš pas razume svaku riječ koju mu izgovorite, ali velike su šanse da pas ne razuijme svaku vašu riječ, pokazalo je istraživanje.

Uprkos “ljudskim” slušnim sposobnostima za tumačenje zvukova govora, psi ne čuju suptilne razlike između riječi na način na koji to ljudi rade, otkrio je tim istraživača.

Riječi se sastoje od zvukova govora, koji, ako se promijene, mijenjaju cijelo značenje – na primjer, “pas” se može pretvoriti u “kas”.

Istraživači sa Univerziteta Eötvös Loránd u Budimpešti mjerili su moždanu aktivnost pasa tehnikom zvanom elektroencefalografija, koja je uključivala lijepljenje elektroda na glave životinja.

Pročitajte: Namirnice koje nikako ne bi trebalo da dajete psima

Stručnjaci su otkrili da psi, koji nisu posebno obučeni za eksperiment, mogu brzo i jasno da razlikuju poznate riječi sa uputstvima i vrlo različite besmislene riječi, piše CNN.

“Aktivnost mozga je drugačija kada slušaju naređenja koja znaju, i vrlo različite besmislene riječi, što znači da psi prepoznaju te riječi”, rekla je vodeća autorka studije Lila Magjari.

Psi koji imaju vlasnika su imali elektrode pričvršćene na glavu i puštali su im niz riječi dok se mjerila aktivnost mozga.

Međutim, životinje nisu obraćale pažnju na male razlike između poznatih riječi i besmislenih riječi sličnog zvuka. Umjesto toga, subjekti koji se bave proučavanjem pasa obradili su ih kao istu riječ, rekla je Magjari.

Psi su poznati po svojim slušnim sposobnostima i sposobnosti da dobro čuju reči i zvukove, rekao je Magjari, i mogu da razlikuju zvukove glasova.

Pročitajte: Socijalno inteligentniji – Psi imaju veći mozak od mačaka

“Međutim, čini se da oni zapravo ne obraćaju pažnju na sve glasovne zvukove”, rekla je dodajući da bi dalja istraživanja mogla da objasne i zašto.

Magjari je rekla da je studija takođe potvrdila da psi zapravo slušaju ljudski govor, kako je sugerisano u prethodnim studijama i ne reaguju samo na poznate ljude ili govor tijela.

“To zaista pokazuje da psi mogu da razlikuju riječi koje znaju od besmislenih riječi”, rekla je ona, ističući da su psi koji imaju vlasnika, beleže aktivnost mozga čak i kada slušaju naređenja izgovorena nepoznatim glasom, izgovorenim kroz zvučnik.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...