Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaList i kora lijeske su veoma cijenjeni zbog svoje ljekovitosti - Recepti...

List i kora lijeske su veoma cijenjeni zbog svoje ljekovitosti – Recepti za pripremu preparata

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

List i kora lijeske – S obzirom na to da se prijesni ili pečeni mnogo koriste i da su mnogobrojni oni koji obožavaju njihov ukus i aromu, ne čudi što su lješnjaci prva asocijacija na lijesku (Corylus avellana). Ipak, zbog ljekovitih osobina, dobri travari ne zaboravljaju da se zbog ljekovitosti cijene i mladi listovi i kora ovog gustog šiblja.

Lijeska raste svuda, a naročito po obodima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lješnjaku, koji je zapravo sjemenka ove biljke, lijeska je prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto usječeni a na vrhu šiljasti.

Stručnjaci kažu da u kori lijeske ima katehinskog tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida (derivati miricetola) od kojih potiče žućkasta boja kore. List je sličnog hemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svježeg lista.

I kora i list lijeske upotrebljavaju se kao zamjena za američki hamamelis jer katehinski tanin koji lijeska sadrži steže krvne sudove, to jest djeluje kao vazokonstriktor.

Ljekoviti preparati od lijeske

Ljekoviti preparati pripremljeni od lista i(li) kore lijeske spolja se, kao obloge koriste za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuvanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za liječenje ulkusa vena. Preparati od lijeske se, takođe, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje spoljašnjih šuljeva (hemoroida). U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od lijeske, vijekovima se koristi kao efikasan lijek za liječenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.

Pročitajte: Neven, kupus ili kesten – Odaberite prirodni lijek za pomoć kod proširenih vena

Kada s jeseni sazri, lješnjak obiluje bjelančevinama, a sadrži i mnogo masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranljiva vrijednost lješnjaka velika, jer je na našem području, lješnjak najmasnije sjeme. Cijeđenjem lješnjaka dobija se lješnjikovo ulje koje je veoma cijenjeno i prepoznatljivog prijatnog ukusa.

Dobri poznavaoci bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bijela lijeska (Corylus colurna) čiji su list i kora vrlo sličnog hemijskog sastava kao i lijeskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano.

RECEPTI

Da noge ne bole

  • šaka svježih listova lijeske
  • litar vode

Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Poslije pola sata procijedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i mijenjajte svaki drugi sat.

Izliječite hemoroide

  • 10 ml tečnog ekstrakta lista i kore lijeske
  • 25 g masti od pupoljaka topole
  • 10 g lanolina

Ekstrakt, mast i lanolin dobro promiješajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Pročitajte: Neven je odličan za kožu, ali i za unutrašnju primjenu

Protiv proliva

  • šaka svježih listova lijeske
  • litar vode

Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 20 minuta i procijedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Očistite kožu

  • šaka svježe ubranih listova lijeske
  • litar vode

Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i sačekajte pola sata. Procijeđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI