Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoStubaste jabuke - Sadnja, njega i sortiment

Stubaste jabuke – Sadnja, njega i sortiment

Stubaste jabuke su dekorativne i rodne. Sve češće se odlučujemo da ih uzgajamo u okućnicama. Prirodno se ne granaju i obrazuju uspravnu kordunicu.

Sadimo ih gusto i do 10.000 biljaka po hektaru. Oko biljaka poslovi se obavljaju sa zemlje. Ono što je i najvažnije, moguće je ostvariti visoke prinose na malim površinama.

Sadnja, njega i sortiment stubastih jabuka

U odnosu na potrebe i zahtijeve tržišta stvorene su sorte različite obojenosti plodova, ukazuje Ljiljana Gvozdić dipl. inž. poljoprivrede.

Stubaste jabuke veoma brzo prorode, pa se prvi plodovi mogu obrazovati prve godine nakon sadnje. U drugoj, pa i u narednim godinama jabuke će početi sa jačim rodom, koji bi od pete godine trebao uz odgovarajuće mjere njege da se ustali na 10-15 kg po jednom stablu.

Pročitajte: Određivanje momenta berbe jabuke uz pomoć nekoliko testova

Sadnja stubaste jabuke

Razmak sadnje 1,2×0,5 m. U amaterskim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored, pri čemu rastojanje između redova može biti i 0,5 m, savjetuje Gvozdić. Ali, ako sadimo više takvih blokova, onda između blokova treba ostaviti najmanje rastojanje 1,2 m, zbog rada u narednom periodu.

Prostor između redova, zbog lakšeg izvođenja radova se može i zatravniti, ali u širini od 80 cm. U tom slučaju pokošenu travu iznositi van zasada, a ne mulčirati zbog opasnosti od pojave glodara.

Pri izboru sorti s obzirom da je jabuka stranooplodna vrsta, pored osnovne sorte ujedno se moraju posaditi i oprašivači, koji po izboru proizvođača mogu biti rane do srednje rane sorte, za upotrebu tokom ljeta i rane jeseni, napominje Gvozdić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...