Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoStubaste jabuke - Sadnja, njega i sortiment

Stubaste jabuke – Sadnja, njega i sortiment

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stubaste jabuke su dekorativne i rodne. Sve češće se odlučujemo da ih uzgajamo u okućnicama. Prirodno se ne granaju i obrazuju uspravnu kordunicu.

Sadimo ih gusto i do 10.000 biljaka po hektaru. Oko biljaka poslovi se obavljaju sa zemlje. Ono što je i najvažnije, moguće je ostvariti visoke prinose na malim površinama.

Sadnja, njega i sortiment stubastih jabuka

U odnosu na potrebe i zahtijeve tržišta stvorene su sorte različite obojenosti plodova, ukazuje Ljiljana Gvozdić dipl. inž. poljoprivrede.

Stubaste jabuke veoma brzo prorode, pa se prvi plodovi mogu obrazovati prve godine nakon sadnje. U drugoj, pa i u narednim godinama jabuke će početi sa jačim rodom, koji bi od pete godine trebao uz odgovarajuće mjere njege da se ustali na 10-15 kg po jednom stablu.

Pročitajte: Određivanje momenta berbe jabuke uz pomoć nekoliko testova

Sadnja stubaste jabuke

Razmak sadnje 1,2×0,5 m. U amaterskim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored, pri čemu rastojanje između redova može biti i 0,5 m, savjetuje Gvozdić. Ali, ako sadimo više takvih blokova, onda između blokova treba ostaviti najmanje rastojanje 1,2 m, zbog rada u narednom periodu.

Prostor između redova, zbog lakšeg izvođenja radova se može i zatravniti, ali u širini od 80 cm. U tom slučaju pokošenu travu iznositi van zasada, a ne mulčirati zbog opasnosti od pojave glodara.

Pri izboru sorti s obzirom da je jabuka stranooplodna vrsta, pored osnovne sorte ujedno se moraju posaditi i oprašivači, koji po izboru proizvođača mogu biti rane do srednje rane sorte, za upotrebu tokom ljeta i rane jeseni, napominje Gvozdić.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI