Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKRASTAVOST PLODOVA - Najznačajnija bolest jabuke /ZAŠTITA/

KRASTAVOST PLODOVA – Najznačajnija bolest jabuke /ZAŠTITA/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čađava pjegavost lista i krastavost plodova je bolest koju izaziva gljivica Venturia inaequalis.

SIMPTOMI BOLESTI

Ovaj parazit napda list, cvijet i plodove jabuke. Infekcije nastaju čim se mlado lišće iz pupoljka pojavi. Svijetlo smeđe i maslinasto mrke pjege pojavljuju se nalistu i lisnim drškama. Kasnije ove pjege dobijaju zagasitiju boju. Mlado zaraženo lišće kod jakog napada parazita uvija se i opada. Kod kasnijih zaraza lista stvaraju se mrke pjege jasno oivičene. U okviru ovih pjega lisno tkivo izumire i suši se.

Cvijet može da bude zaražen još u ranoj fazi otvaranja cvijetnog pupoljka. Prvi znaci oboljenja se javljaju još na čašičnim listićima, cvjetnoj loži i peteljci. Zaraženi cjvetovi lako se uočavaju. Na njima se obrazuje navlaka konidija maslinaste boje, a zatim cvjetovi potamne, sasušuju se i otpadaju.

Zaraza ploda može da nastupi od zametanja do berebe, pa čak i za vrijeme skladištenja. Najosjetljiviji je mladi plod. Ukoliko je zaraza ploda ranija utoliko su posljedice štetnije. Mladi zaraženi plodovi ukoliko ne otpadnu razvijaju se nepravilno i deformišu. Na njima se primjećuju mrkozelene pjege sa izrazitom navlakom konidija. Ukoliko su plodovi stariji i poodmakli u svom razviću mrkozelene pjege poprimaju kružni oblik. Ispod zaraženog mjesta tkivo obrazuje plutni sloj i stvaraju se kraste, koje mogu kasnije da se ljušte i otpadaju. U većini slučajeva ove kraste ostaju i pucaju, kvare izgled ploda, što osjetno smanjuje tržišnu vrijednost.

SUZBIJANJE ČAĐAVE PJEGAVOSTI I KRASTAVOSTI PLODOVA

Preparat INDAR 5 EW na bazi aktivne materije fenbukonazol danas se smatra za jedan od najuspješnijih fungicida za suzbijanje prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke Venturia inaequalis. Poznat je po svom preventivnom kao i po odličnom kurativnom i eradikativnom djelovanju.

Preventivni program:

U periodu primarnih infekcija, do fenofaze kad plod dostigne veličinu oraha (J) prskati u redovnim sedmičnim razmacima (6-8 dana). Kasnije razmaci između prskanja mogu biti i duži. Indar 5 EW se primjenjuje u koncentraciji 0.06% (0.6 l/ha).

Kurativni program:

Prskati najkasnije 96-100 sati nakon ostvarivanja zaraze. Za postizanje najboljih rezultata u zaštiti protiv prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke treba slušati upustva prognozne i savjetodavne službe.

Indar 5 EW se primjenjuje u koncentraciji 0.06% (0.6 l/ha).

Više o ovom preparatu možete naći na sajtau www.agrimatco.ba

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Plamenjača krompira je najopasnija bolest ove biljke – Na vrijeme se spremite za zaštitu i sačuvajte prinos

Kalifornijski trips smanjuje prinose i do 70% – OBAVEZNA ZAŠTITA!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI