Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOdređivanje momenta berbe jabuke uz pomoć nekoliko testova

Određivanje momenta berbe jabuke uz pomoć nekoliko testova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Određivanje momenta berbe jabuke jodno-skrobnim testom i uz korišćenje refraktometra i penetrometra. Rane sorte jabuke se nalaze neposredno pred berbu. Plod zri, raste, menja boju i u njemu se odvijaju određene hemijske reakcije koje su najvećim dijelom posljedica djelovanja hormona starenja.

Da bi plod bio spreman za berbu, on mora da ima određenu čvrstoću mesa, da ima dobre organoleptičke karakteristike, da ima traženi kalibar i da je procenat suve materije zadovoljavajući.

Vrijeme početka berbe jabuke zavisi od nekoliko faktora.

Ukoliko se planira dugo čuvanje, momenat berbe se određuje pomoću nekoliko testova.

Pročitajte: Metode i vrijeme berbe oraha

Jodno-skrobni test

Jodno-skrobni test predstavlja metodu praćenja stepena razgradnje skroba u plodu jabuke. Sa starenjem, skrob se razgrađuje i prelazi u proste šećere.

Na osnovu toga možemo da odredimo optimalno vrijeme berbe.

Uzorak se sastoji od minimum 20 plodova sa jedne parcele. Plodovi se poprečno presijecaju i potapaju u rastvor joda i onda sačeka nekoliko minuta.

Pojedinačni uzorci se razvrstavaju prema stepenu obojenosti presjeka i porede sa tabelom u kojoj su definisani stepeni zrelosti na osnovu boje poprečnog presjeka ploda jabuke. Dalje, određuje se prosječna vrednost koja se beleži kao stepen razgradnje skroba analiziranog uzorka.

Pročitajte: Kada je pravo vrijeme za berbu jabuka

Određivanje momenta berbe refraktometrom i penetrometrom

Drugi način određivanja pravog momenta berbe se odnosi na merenje sadržaja rastvorljive suve materije u soku jabuke pomoću refraktometra. Očitana vrijednost nam takođe daje informaciju o stepenu zrelosti.

Treći parametar koji je veoma važan je čvrstoća mezokarpa mesa ploda, koja se određuje penetrometrom. Ukoliko plod na sva tri testa pokaže stepen optimalne zrelosti, vrijeme je za berbu jabuke.

Izvor: Galenika Fitofarmacija

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI