Petak, 3 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠto ih više jedemo to smo zdraviji - Ovi šumski plodovi štite...

Što ih više jedemo to smo zdraviji – Ovi šumski plodovi štite od raka i jačaju imunitet!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, prije svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom

Hranljiva vrijednost pečuraka je velika, a izrazito su bogate proteinima.

gljive

Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, prije svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Bogate su i biljnim mastima, bjelančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.

Sadrže čak 95 procenata vode, pa su odlične ukoliko držite dijetu. Pored toga, u 100 grama pečuraka ima samo između 18 i 23 kalorije.

Evo zašto ih je dobro jesti što češće:

Odličan su izvor vitamina D. Sadrže selen u velikim količinama.

Pečurke su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji dueluje kao antioksidans, pa štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih duelovanjem slobodnih radikala i spruečavaju razboj mnogih bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunog sistema.

Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D. Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imunog sistema, a naročito u zimskom periodu. U poslednje vreme se dosta govorilo o pozitivnom uticaju na cjelokupno zdravlje, a s obzirom da nam svima nedostaje ovaj vitamin tokom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti pečurke u jelovnik.

Štite od raka

Smatra se da pečurke naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen.

Zahvaljujući spektru vitamina, ojačaće organizam u kratkom roku.

Zamjena su za meso

Zbog svoje teksture koja podsjeća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo smanjiti unos mesa. Tako ćete ujedno i smanjiti unos kalorija i masnoća u organizam.

Izvor: www.alo.rs

PROČITAJTE:

Zarada i lijek: Gdje i kako se gaje ljekovite pečurke

Kako da zamrznemo vrganje?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI