Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiStiropor za ožiljavanje: Inovativna tehnika plutanja reznica u vodi za brzi rast...

Stiropor za ožiljavanje: Inovativna tehnika plutanja reznica u vodi za brzi rast novih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ožiljavanje mladih biljaka u vodi je jedan od popularnih načina razmnožavanja biljaka. Ovaj postupak omogućava uzgajivačima da stvore nove biljke iz reznica koje se stavljaju u vodu, umjesto u tlo. Ožiljavanje u vodi je pristupačna i jednostavna metoda koja je često uspješna.

Postupak ožiljavanja u vodi započinje odabirom zdravog dijela matične biljke za rezanje. Može se koristiti vrh biljke, bočni izdanak ili list. Rezni materijal trebao bi biti mlad, ali dovoljno zreo kako bi sadržavao dovoljno hranjivih materija i hormone rasta potrebnih za razvoj novih korijena.

Nakon što je odabran rezni materijal, treba ga pažljivo odrezati i ukloniti donje listove ili cvjetne pupoljke. To omogućava biljci da usmjeri svoju energiju na razvoj korijena. Reznice se zatim stavljaju u posudu s vodom. Važno je koristiti čistu vodu kako bi se spriječila kontaminacija.

U vodi, reznice će razviti korijenje u potrazi za vodom i hranjivim materijama. Voda treba biti promijenjena svakih nekoliko dana kako bi se održala čistoća i osiguralo da biljke dobiju dovoljno kiseonika. Takođe je važno držati reznice na svijetlom mjestu, ali izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost koja može oštetiti mlade biljke.

Pročitajte: Kako ožiliti reznice tokom zime?

U većini slučajeva, nakon nekoliko tjedana, reznice će razviti dovoljno korijenja da ih se presadi u tlo. Mlade biljke treba postupno navikavati na uslove izvan vode kako bi se smanjio šok presađivanja. To se postiže postupnim izlaganjem biljaka vazduhu i sušenjem korijena prije presađivanja.

Ali šta ako su reznice suviše male da bi mogle plutati u vodi a de ne podtonu do dna posude? Ova metoda će vam biti jako interesanta za upotrebu:

To je metoda koja omogućava da male reznice plutaju u vodi pomoću stiropora. Evo kako je možete primijeniti:

ožiljavanje reznica sa stiroporom koji je pomagača pri plutanju biljaka
Foto: agrosavjet.com

Pripremite komad čistog stiropora dovoljne veličine. Izrežite prorez na sredini stiropora u koje ćete smjestiti reznice. Pripremite zdrave reznice biljke i uklonite donje listove ili cvjetne pupoljke. Umetnite reznice u prorez na stiroporu. Stiropor postavite na površinu posude s vodom tako da pluta, a reznice budu uronjene. Stavite posudu na svijetlo mjesto, izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost. Redovno provjeravajte nivo vode i njegujte reznice uklanjanjem trulih ili nepoželjnih dijelova. Promatrajte razvoj korijenja kako biste znali kada je ožiljavanje uspješno.

Ova metoda omogućava reznice da razviju korijenje dok plutaju na površini vode, pružajući im potrebnu vlagu i hranjive materije za uspješan rast.

Ožiljavanje mladih biljaka u vodi je uzbudljiv način razmnožavanja biljaka koji omogućava uzgajivačima da prošire svoju kolekciju biljaka na pristupačan i jednostavan način. Ova metoda je posebno korisna za biljke koje su teške za razmnožavanje iz sjemena ili za stvaranje identičnih kopija omiljenih biljaka. Uz malo truda i strpljenja, moguće je dobiti nove, zdrave biljke koristeći ožiljavanje u vodi.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI