Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRazlog zašto mladi izdanci na voćkama postaju crni: Otkrivamo uzrok ovog problema

Razlog zašto mladi izdanci na voćkama postaju crni: Otkrivamo uzrok ovog problema

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bakteriozna plamenjača je veoma štetna i široko rasprostranjena bolest voćaka. Uzrokuje je bakterija Erwinia amylovora, koja parazitira sve organe voćaka, uključujući cvjetove, lišće, mladare, grane, stablo pa čak i korijenje. Bolest može prouzrokovati ozbiljne štete i dovesti do sušenja cijelih biljaka.

Simptomi bolesti:

Simtomi oboljenja na listu kod kruške

Zaraženi cvjetovi postaju tamnomrki, izgledaju kao da su izmrzli i oboljeli od Monilinia spp., venu, suše se i opadaju. Bakterija se širi kroz cvijetnu dršku i zahvata lišće i mladare. Oboljelo lišće nekrotira, poprima crnu boju, suši se i deformira. Mladari također vene, nekrotiziraju, dobivaju tamnu boju i savijaju se poput štapa, što je poznato kao simptom štapićavosti. Plodovi pokazuju slične simptome kao lišće, nekrotiziraju i ne otpadaju, ali se simptomi mogu primijetiti samo dok su plodovi još mladi.

Ciklus razvoja:

Erwinia amylovora preživljava u oboljelim biljkama domaćinima, ali i na plodovima i ambalaži tokom skladištenja. Prezimljele rak-rane su najvažniji izvor zaraze, iako mogu biti zaraženi i pupoljci voćaka inficirani tokom prethodne vegetacije. U proljeće, uz povoljne uslove, bakterija se brzo razmnožava, a na oboljelim biljnim organima javlja se bakterijski eksudat.

Mjere zaštite:

Zaštita voćaka od E. amylovora nije jednostavna, ali se mogu poduzeti preventivne mjere kako bi se suzbio širenje bolesti. Odsjecanje oboljelih grana na 10-20 cm ispod vidljive infekcije ili vađenje cijelih stabala može biti korisna metoda. Presjeke treba sterilizirati 10% formalinom ili 4% otopinom bakarsulfata. Administrativne mjere, poput karantinskih, mogu zaustaviti širenje patogena. Pri uvozu sadnica voćaka i ukrasnog bilja treba obratiti pažnju na prisutnost ove bakterije. Biljke gloga treba ukloniti ako se nalaze u blizini voćnjaka.

Hemijske mjere zaštite se provode preventivno, u početnoj fazi vegetacije, primjenom bakrenih fungicida, kao i za suzbijanje krastavosti jabuke. Bakreni fungicidi mogu se primijeniti i u jesen, odmah nakon opadanja lišća, a njihova učinkovitost je procijenjena na oko 50%.

Zaključak:

Bakteriozna plamenjača je ozbiljna bolest voćaka koja može prouzrokovati velike štete. Preventivne mjere, poput odsjecanja oboljelih grana i primjene fungicida, mogu biti korisne u suzbijanju širenja bolesti. Važno je pridržavati se administrativnih mjera i provoditi inspekciju kod uvoza sadnica. Uz pravilnu zaštitu i brzo reeagovanje, moguće je smanjiti štetu koju ova bolest može nanijeti voćkama.

Fotoa
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI