Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img

Kako ožiliti reznice tokom zime?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Reznice mnogih jednogodišnjih biljaka mogu da prezime, da puste korijen i budu spremne za sadnju u proljeće.

Neke biljke ste možda posadili u velike saksije ili kontejnere koji su preteški za premještanje ili ste ih posadili u zemlju. Čak i ako možete da ih premjestite, jednogodišnje biljke često ne izdrže zimu u zatvorenom prostoru. Zato je korisno na vrijeme razmnožiti biljke putem reznica. 

U jesen se mogu uzeti poludrvenaste reznice, odnosno jednogodišnji izboji koji su još pri vrhu zeleni, a pri bazi su već odrvenili i drvenaste, sa kojima se razmnožava većina listopadnih vrsta.

Reznice možete da stavite u saksije ili šolje, bez drenaže i da ih napunite vlažnim pelitom ili vermikulitom.

Stavite ih prvo na mjesto gdje ima dosta svjetla, ali ne na direktno sunce. Kasnije ih premjestite na mjesto gdje će imati jutarnje sunce.

Jedan od trikova je prekrivanje dna saksije hormonom rasta korijena, što će da potstakne njegov rast. Zatim reznicu posadite u dobro dreniranu zemlju.

Odvajanje i oživljavanje reznice sa matične biljke

Isijecite mladi rez 5-15 cm dužine ispod čvora ili ispod skupa lišća. Uklonite lišće otprilike sa pola stabljike, počevši od dna. Vodite računa da na reznicama nema nikakvih oštećenja.

Neke reznice mogu prvo da se ukorene u vodi. Drugima treba podsticaj u vidu hormona rasta korijena ili cimeta, a prije sadnje u zemlju.

Mnogi baštovani reznice prekrivaju plastičnom folijom da bi zadržali vlagu, ali to nije uvijek neophodno.

U jedan kontejner ili saksiju možete posaditi nekoliko reznica, a uzgajaju se kao sobne biljke u zatvorenom prostoru tokom hladnih zimskih mjeseci.

Reznice se sade napolju kada prođe opasnost od mrazeva. Toploljubive biljke traže da noćne temperature ne budu ispod 13 stepeni. Izdržljivije jednogodišnje biljke mogu da opstanu i na nižim temperaturama.

Putem reznica mogu da se razmnožavaju jednogodišnje i višegodišnje biljke.

Biljke poput začinskog bilja, ukrasne koprive, lijepog jove, fuksije, pelargonije dobar su izbor za uzgoj reznicama zimi. Mnoge druge biljke jednako dobro rastu na ovaj način.

Ne zaboravite da označite svaku grupu reznica, jer će vam to kasnije biti korisno kada budete planirali vrijeme sadnje narednog proljeća.

Izvor: Gardening know how

PROČITAJTE

Vratite oronulu biljku u život uz pomoć ova 3 sastojka iz kuhinje!

Kada se cvijeće unosi u kuću – 5 pravila njege i zaštite od hladnoće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI