Nedjelja, 29 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako pčele sakupljaju polen /VIDEO/

Kako pčele sakupljaju polen /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvjetni polen ili cvjetni prah nije proizvod pčela već ga pčele sakupljaju u prirodi tokom cijele kalendarske godine uključujući i zimske mjesece. Zimi naravno ima manje cvijeća ali i taj mali dio pčele će u ponekim toplijim zimskim danima pronaći i zahvaljujući svom prirodnom nagonu i građi tijela unijeti u košnicu. Polen je pčelama važan upravo kao i nektar, krajem zime kada kreće prvo leglo polen im  je neophodan, a u prirodi rijedak.

Prema nekim istraživanjima jedna pčelinja zajednica godišnje treba oko 20-30 kg polena za svoje potrebe, brzina kojom to sakupe zavisi od jačine zajednice, području sakupljanja/pčelinjaka i vremenskim uslovima. Ukoliko u košnici nema ili ima vrlo malo skupljenog cvijetnog polena, pčele će  razmjerno zalihama kojima raspolažu odgajati leglo ili će u ekstremnim slučajevima matica čak privremeno i prekinuti zalijeganje.

Šta sve utiče na pravilno sakupljanje polena:

  • Vrijeme: kod nižih temperatura pčele ne izlaze, cvijetne latice se ne otvaraju
  • Vjetar: Za vrijeme vjetrovita dana pčele otežano lete pa na primjer kod brzine vjetra od 15 do 20 km/h let pčela se bazira samo u blizini košnice.
  • Razmak zajednica od poljoprivrednih kultura: Kod intezivnih poljoprivrednih nasada vrlo je bitan pravilan raspored i razmak košnica. Pokazalo se da pravilno postavljene košnice unutar poljoprivrednih nasada bitno utiču na prinose poljoprivrednih kultura.
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

lavlja griva

Lavlja griva – Gljiva izuzetnih svojstava

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podsjeća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine,...