Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠta treba da znate prije prve rezidbe ruža makazama?

Šta treba da znate prije prve rezidbe ruža makazama?

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Gajiti cvijeće nije jednostavan posao. Oni koji se bave hortikulturom mnogo u to ulažu, ne samo finansijski, već vremena, ljubavi i pažnje, kako bi sve i uvijek uspjelo. U ovom tekstu pišemo o tome šta sve treba znati prije prve rezidbe ruža makazama.

Pravilna rezidba

Uvijek režite 5 mm iznad dobro vidljivog pupoljka, po mogućnosti onog koji je okrenut prema spoljašnjoj strani žbuna. Tako će izbojak koji iz njega izraste popuniti ruže, a neće zagušiti njenu unutrašnjost. Pazite da napravite blago kosi rez u suprotnom smejru od pupoljka, tako da kiša ne curi po njemu.

Odstranite vodopije

Snažni izdanci koji niču iz zemlje pokraj vaše ruže su vodopije. Njihovo lišće je manje i svjetlije, a trnnje sitnije i gušće. Treba ih odstraniti jer one iscrpljuju ružu. Nemaju iste cvjetove kao kalemljena vrsta. Često je u pitanju divlja ruža.

Kod žbunaste ruže ili ruže puzavice odgrnite zemlju u osnovi uljeza (vodopije) sve dok ne otkrijete njegov korijen. Odsijecite ga u ravni s njim.

Odstranite precvjetale cvjetove

Odstranjivanje precvjetalih cvjetova podstiče pojavu novih pupoljaka na vrstama koje cvjetaju nekoliko puta godišnje. Potrebno je da to radite tokom cijelog razdoblja cvjetanja. Odsijecite izdanak iznad prvog dobro formiranog lista koji ima dobro vidljiv pupoljak u bazi.

Odstranite grančice na deblu

Na ruži koja je oblikovana kao stablašica odstranite snažne izbojke koji se pojavljuju na deblu tako da ih odrežete u ravni s njim.

Savjeti

Ne režite precvjetale cvjetove na ruži s dekorativnim plodovimajer ćete tako spriječiti stvaranje tih plodova.

U proljeće orežite ruže koje cvjetaju najmanje dva puta godišnje (koje cvjetaju neprekidno gotovo cijelog ljeta). Ljeti, poslije cvjetanja, orežite ruže koje cvjetaju samo jednom godišnje (u junu ili julu).

Uvijek koristite čiste i dobro naoštrene makaze i svaki put kada prelazite na drugu ružu dezinfikujte oštrice (alkoholom ili naplamenu upaljača) kako biste suzbili širenje bolesti.

Izvor: www.agrosavjet.com / Autor: Žan-Iv Deni Returnar – Abeceda rezidbe

PROČITAJTE:

Savjeti za lako i uspiješno orezivanje žbunastih ruža

Uljepšajte svoje dvorište uz pomoć ruža

SADA je pravo vrijeme za orezivanje ruža! Evo kako to da uradite!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...