Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠta se smije uzgajati u blizini oraha?

Šta se smije uzgajati u blizini oraha?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orah spada u grupu voćaka sa jezgrastim plodovima. Orah je voćka visoke biološke vrijednosti i deficitaran je na domaćem i svjetskom tržištu.

Orah se najviše gaji u Indiji, Kini, Mandzuriji zatim u predjelima od Himalaja do Sibira na obroncima Kavkaza, u Evropi, Južnoj i Sjevernoj Americi, tj. uglavnom u umjereno-toplim oblastima gdje redovno rađa, a ima ga i na dalekom sjeveru gdje formira samo vegetativne organe.

Orah se može gajiti u obliku intenzivnih (komercijalnih) zasada, zatim u obliku poluintenzivnih, ekstenzivnih (proizvodnja ploda i drvene mase), u obliku šuma za proizvodju drveta, u vidu pojedinačni stabala na okućnicama, a takođe postoji gajenje oraha u mješovtim zasadima.

GAJENJE ORAHA U MJEŠOVITIM ZASADIMA

S obzirom da se mnoge sorte oraha sade na velikim razmacima, velika površina zemljišta ostaje neiskorišćena duži vremenski period. Iz Grenbola u Francuskoj je potekla inicijativa za kombinovano gajenje iste sorte kalemljene na običnom i crnom orahu. Sorte kalmljene na običnom orahu sade se na rastojanju 12x12m, a na crnom 6x6m između redova i u redu. Pošto sorte na crnom orahu žive 25-30 godina posle tog perioda se krče i ostaju samo sorte kalemljene na običnom čiji je vijek znatno duži.

Korać (1985) preporučuje gajenje kajsije kao podkulture u zasadima oraha sa 400 stabala po ha. Sem kajsije, u zasadima oraha se može gajiti breskva koja praktično čitav životni vijek može postići kao podkultura.

Postoje podaci da se u okolini Čačka, u nekim individualnim zasadima odaha, gaji se šljiva. Podkulture mogu biti višnja i ljeska. Mogu se gajiti i jagodaste voćne vrste – malina, kupina, jagoda, ribizla – u vidu pantljika, ali je zbog truležnice žila, kojima su pomenute biljke domaćini, potrebno povesti računa da patljike ne budu preblizu stabla.

Sem pomenutih kultura, u zasadima oraha se do određenog vremena mogu gajiti neškodljive ratarske i povrtarske biljke kao uzrodice.

PROČITAJTE:

Pieral Lara – Sorta oraha koja obećava visoke prinose i krupne plodove

Dobar rod oraha donose odgovarajuće pravilno raspoređene sorte

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI